Sirupshjerter

Disse julehjerter har vi bagt næsten hvert år i december siden ældstedatter var lille. Hvorfor jeg ikke har delt opskriften før nu, må stå hen i det uvisse, men bedre sent end aldrig, ik?

Sirupshjerter

Æg eller vand?

Der er frit valg, om man vil have æg i sine julehjerter. Resultatet bliver lige godt uanset hvad.

Det betyder, at hvis man gerne vil bage plantebaserede julehjerter, bruger man sirup i stedet for honning, Smørbar i stedet for traditionel smør og vand i stedet for æg.

Nemt og lige så lækkert.

 

Sirupshjerter

En lidt anderledes småkage

Småkager er oftest tynde og sprøde, men disse julehjerter er lidt anderledes. De er nemlig tykke og bløde. Og så er de milde i smagen og fuldendes smags- og teksturmæssigt ved at blive pyntet med royal icing. Royal icing er glasur lavet med pasteuriseret æggehvide i stedet for med vand, hvorved glasuren dels har lidt “knæk”, når man bider i den og dels holder sin faste form, også når den opbevares i beholder, som fx kagedåse. Royal icing kendes også som knækglasur, og det er den glasur, man bruger på fx kransekage.

Ønsker man ikke at bruge æg i sin glasur kan man bare lave en traditionel, tyk glasur af flormelis og vand, i så fald skal man kun pynte det antal kager ad gangen, man ønsker at spise, da traditionel glasur “smelter” ved opbevaring. Eller man kan lave en royal icing af aqua faba (væsken fra kikærter i dåse), opskriften på det, finder du ved at trykke HER.

 

Sirupshjerter

 

“SKAL man lave hjerter af denne dej?” spørger du måske

… og nej, det SKAL man ikke. Faktisk er dejen rigtig god at bruge til at stikke figurer ud af, så den er rigtig velegnet at bruge sammen med børn. Det samme gælder i øvrigt mine jødekager.

Sirupshjerter
Julehjertedejen kan stikkes ud i lige præcis de former, man ønsker

Jeg synes bare, disse småkager er så fine i hjerteform, derfor bager jeg dem oftest som sådan, og derfor kalder jeg også småkagerne for Julehjerter.

Sirupshjerter
Julehjerterne skal være tykke og bløde

Så er det bare om at komme i jule-bage-køkkenet, du!

Julehjerter
 
Mængde: Ca. 50 stk
Ingredienser
Sirupshjerter
  • 75 g brun farin
  • 100 honning eller mørk sirup
  • 75 g smør
  • 320 g hvedemel
  • 1 tsk bagepulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk ingefær
  • 1 tsk stødt nellike
  • ¼ tsk knust havsalt
  • 1 æg eller ½ dl koldt vand
Royal icing**
  • 35 pasteuriseret æggehvide
  • 185 g flormelis
Fremgangsmåde
  1. Bland brun farin, sirup, smør og vand i en gryde (bruges æg i stedet for vand tilsættes dette senere) og dette varmes roligt sammen, til smørret er smeltet.
  2. Bruges æg i stedet for vand afkøles massen delvist og ægget røres herefter i.
  3. Tilsæt til sirupsmassen de øvrige ingredienser og dejen røres/æltes sammen.
  4. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme (over- og undervarme).
  5. Læg et stykke bagepapir på køkkenbordet og rul dejen ud herpå. Dejen skal rulles ud i en tykkelse på 6 mm. Udstik hjerter (eller andre former) og fjerne den overskydende dej fra bagepapiret. Småkagerne flyder ikke ud under bagning, så de kan ligge relativt tæt på bagepladen. Træk bagepapiret over på en bageplade.
  6. Bag sirupshjerterne i ca. 7 minutter, til de er bare let gyldne under bunden men ikke har farve ovenpå.
  7. Sirupshjerterne afkøles på bagerist, pyntes med royal icing** og opbevares i kagedåse.
Rigtig god fornøjelse
I øvrigt
*Udrulles dejen og udstikkes kagerne på bagepapiret undgår man at trække hjerterne ud af form, som når man flytter dem fra udrulning/udstikning på køkkenbord og over til bageplade.


** Royal icing holder sig fast, når den opbevares i fx kagedåse. Det gør traditionel glasur IKKE! Hvis man ønsker at pynte kagerne med traditionel glasur, skal man kun pynte det antal kager ad gangen, man ønsker at spise. Eller man kan lave aquafaba-royal icing, der smager, føles og holder helt som traditionel royal icing

 

Sirupshjerter