Aquafaba-royal icing

Du kender helt sikkert den der faste glasur, man fx finder på kransekage, du ved; Den glasur der ikke smelter, heller ikke når den opbevares i kagedåse, og som har et lille knæk, når man bider i den. Den glasur hedder royal icing eller knækglasur, og den laves traditionelt af flormelis og æggehvider. Men hvis man nu gerne vil have en royal icing, men gerne vil lave den uden æg, kan man så det? Ja! Og jeg kalder den aquafaba-royal icing – royal icing uden æg, simpelthen.

Hvorfor ikke bare lave almindelig glasur?

Royal icing bruges, når man gerne vil have, at glasuren bliver, hvor den er og ikke smelter. Som nævnt kan det fx være på kransekage, men det kan også være, hvis man gerne vil pynte julesmåkager eller sirupskagehuse.

Aquafaba-royal icing

Det der aquafaba – hvad er det nu, det er

Aquafaba betyder “bønnevand”, og man kan – så vidt jeg kan læse mig frem til – bruge vandet fra alle slags bønner og linser, dog har jeg kun erfaring med kikærtevand. Og med “vandet” mener jeg den lage, bønner, linser og kikærter ligger i, når man køber dåser med disse. Man kan godt selv lave aquafaba ved at koge bælgfrugterne selv og herefter reducere kogevandet. Men ærligt: Det er jeg simpelthen for doven til. jeg køber alligevel altid mine bælgfrugter på dåse, så kan jeg jo lige så godt bruge aquafabaen herfra.

Aquafaba-royal icing

Mine 4 bedste råd til aquafaba

Jeg har ikke arbejdet meget med aquafaba, men med den erfaring jeg dog har, er jeg kommet frem til 3 væsentlige punkter:

Jeg synes, kikærtevand er nemt at arbejde med

Dåser med økologiske kikærter indeholder tykkere aqauafaba, hvilket fungerer godt

Når man bruger kikærtevand, smager det færdige resultat IKKE at kikærter! Ama’r halshug!

Lad dig ikke afskrække af lugten (det lugter liiidt af prut) inder tilberedning, det forsvinder!

 

Aquafaba-royal icing

Kan man farve aquafaba-royal icing?

Ja, det kan man sagtens  jeg har god erfaring med at bruge pastafarve/konditorfarve, som er en tyk “creme”, og som kan købes i flere butikker samt på nettet. Jeg har brugt denne, som jeg har købt i Kop & Kande:

Aquafaba-royal icing

Jeg har ikke (endnu) forsøgt med frugtfarve.

Lidt og æstetisk eller all in?

Man bestemmer jo heldigvis selv, hvor meget eller lidt glasur, man vil have på sine små kager. Skal det se fint og yndigt ud, lægger jeg blot en streg rundt i kanten af småkagen (jeg har droppet små fine dupper, jeg kan simpelthen ikke finde ud af det), men ærligt, ik: Jo mere glasur, jo bedre. Det giver bare endnu mere knæk og sødme og er så julehyggeligt.

Aquafaba-royal icing
Æstetisk eller all in – gør lige det, du bedst kan lide!

Jeg har ikke opfundet den dybe tallerken her…

… jeg læner mig op ad Nina ovre fra Plantepusherne, som er en aquafaba-guru (blandt andet), og derfor skal al credit gå til overdrevet dygtige Nina. Jeg videreformidler bare, med få justeringer jeg synes godt om (noget med mængder og så’n).

 

Aquafaba-royal icing - royal icing uden æg
 
Mængde: Ca. 2½ dl færdig aquafaba-royal icing
Ingredienser
 • Ca. 40 g aquafaba
 • 250 g flormelis
 • 3 dråber citronsaft

 • Evt. en smule icing color
Fremgangsmåde
 1. Brug en skål med høje sider, da flormelisklumper gerne vil hoppe ud af skålen under piskning.
 2. Kom aquafaba, halvdelen af flormelisen og citronsaft i skålen og bland med en ske eller dejskraber.
 3. Herefter bruges en håndmixer med piskerne (ikke dejkrogene), og der skal piskes ved lav til medium hastighed i nogle minutter.
 4. Ønskes farve i icingen kommes LIDT farve i og der piskes igennem. Tilsæt LIDT farve ad gangen, til icingen har den ønskede nuance.
 5. Når icingen er færdig, er den glat og tykt cremet.
 6. Icingen kan nu sprøjtes eller smøres på kage.
 7. Lad icingen tørre HELT inden kagerne kommes i beholder.
Rigtig god fornøjelse.

 

 

Aquafaba-royal icing

 

Aquafaba-royal icing