Efterårssalat

Hvad er en efterårssalat? Det er for eksempel en salat som denne. Hvorfor? Fordi den er fuld af efterårsfarver. Simpelthen. Og det er da lige til at blive i godt humør af.

Comfy måltidssalat

Min Efteråssalat er en måltidssalat, hvilket betyder, at den er et “fuldt måltid”, dvs at det indeholder ale de elementer, et måltid gerne skal indeholde:

Protein ~ her i form af kikærter

Kulhydrat/fibre ~ i denne salat har jeg brugt perlebyg

Det gode fedt ~ Efterårssalaten indeholder mandler og lidt olivenolie

Grøntsager ~ altid masser af lækre grøntsager af forskellig slags

Og udover at salaten indeholder alle de “rigtige” elementer, så er den også en efterårsfryd at se på. Og da jeg er stor fan af efteråret bliver jeg simpelthen helt glad i øjnene såvel som i smagsløgene af den her salat.

Efterårssalat

Hvad er perlebyg egentlig?

Perlebyg er bygkerner, hvor skaldelene er delvist polerede af, så det er ikke er fuldkornsprodukt. Perlebyg har et højt indhold af kostfibre, som mætter godt, og det er det af perlekorntyperne, der har den bedste tekstur efter kogning, og derfor bruger jeg som regel netop dette korn. Der findes også perlespelt og perlerug. Disse korn kan alle bruges på samme måde og till de samme retter som ris, dog skal man vide, at konsistensen på perlerne er mere fast end konsistensen på ris. Men perlerne er lækre. Rigtigt lækre.

Lun eller kold Efterårssalat ~ du bestemmer

Efterårssalaten kan laves i både kold eller lun version. Til den kiolde version afkøles perleby og grøntsager efter tilberedning, til den varme version bruges perlebyg og grøntsager straks efter tilberedning, og salaten serveres med det samme.

Er du nysgerrig på eller sulten efter mere mad med perlebyg?

Så tag et kig på min græskinspirerede perlebygsalat, min rødkålssalat med linser og indisk twist eller mine perlebygdeller.

 

Efterårssalat
 
Mængde: 4 personer som hovedret
Ingredienser
  • 2 røde peberfrugter
  • 2 løg
  • 2 søde kartofler
  • En smule olivenolie
  • *
  • 150 g ukogt perlebyg
  • 6 dl vand
  • ½ tsk groft salt
  • *
  • 1 dåse kikærter
  • 75 g soltørrede tomater (dem i olielage i glas)
  • 75 g tørrede abrikoser (de usvovlede smager bedst)
  • 2 fed hvidløg
  • 35 g mandelsplitter
  • 30 g rucola
  • En håndfuld persille
  • ½ tsk tørrede chiliflager
  • 1½ tsk knust havsalt
  • ¼ tsk groft sort peber eller hvidløgspeber
Fremgangsmåde
  1. Tænd ovnen på 225 grader varmluft og beklæd en bageplade med bagepapir.
  2. Mens ovnen opvarmer, skæres grøntsagerne i halvgrove stykke (lad gerne skrællen blive på de søde kartofler, hvis den er pæn).
  3. Bland grøntsagerne med lidt olie og bag dem i ovnen i 30 minutter (de må gerne tage lidt farve).
  4. Sæt perlebyggen til at koge med vand og salt. Den skal koge roligt (hos mig er det trin 5 ud af 9) uden låg i 30 minutter.
  5. Mens grøntsagerne bager og perlebyggen koger, ordnes de øvrige ingredienser:
  6. ~ Kikærterne skylles og afdryppes grundigt
  7. ~ Soltørrede tomater og tørrede abrikoser skæres medium-fint
  8. ~ Hvidløg skæres fint eller knuses i hvidløgspresser
  9. ~ Rucola skæres eventuelt og i så fald groft
  10. ~ Persille skæres groft
  11. Når perlebyggen er færdigkogt, drænes den for vand. Afkøles hvis salaten ønskes kold. Ønskes salaten varm, bruges perlebyggen straks, mens den er varm
  12. Grøntsagerne afkøles, hvis salaten ønskes kold. Ønskes salaten varm, anvendes grøntsagerne straks, mens de er varme.
  13. Bland alle salatens elementer. Smag til.
Rigtig god fornøjelse.

 

Efterårssalat