Hvad er en efterårssalat? Det er for eksempel en salat som denne. Hvorfor? Fordi den er fuld af efterårsfarver. Simpelthen. Og det er da lige til at blive i godt humør af.
Comfy måltidssalat
Min Efteråssalat er en måltidssalat, hvilket betyder, at den er et “fuldt måltid”, dvs at det indeholder ale de elementer, et måltid gerne skal indeholde:
Protein ~ her i form af kikærter
Kulhydrat/fibre ~ i denne salat har jeg brugt perlebyg
Det gode fedt ~ Efterårssalaten indeholder mandler og lidt olivenolie
Grøntsager ~ altid masser af lækre grøntsager af forskellig slags
Og udover at salaten indeholder alle de “rigtige” elementer, så er den også en efterårsfryd at se på. Og da jeg er stor fan af efteråret bliver jeg simpelthen helt glad i øjnene såvel som i smagsløgene af den her salat.
Hvad er perlebyg egentlig?
Perlebyg er bygkerner, hvor skaldelene er delvist polerede af, så det er ikke er fuldkornsprodukt. Perlebyg har et højt indhold af kostfibre, som mætter godt, og det er det af perlekorntyperne, der har den bedste tekstur efter kogning, og derfor bruger jeg som regel netop dette korn. Der findes også perlespelt og perlerug. Disse korn kan alle bruges på samme måde og till de samme retter som ris, dog skal man vide, at konsistensen på perlerne er mere fast end konsistensen på ris. Men perlerne er lækre. Rigtigt lækre.
Lun eller kold Efterårssalat ~ du bestemmer
Efterårssalaten kan laves i både kold eller lun version. Til den kiolde version afkøles perleby og grøntsager efter tilberedning, til den varme version bruges perlebyg og grøntsager straks efter tilberedning, og salaten serveres med det samme.
Er du nysgerrig på eller sulten efter mere mad med perlebyg?
Så tag et kig på min græskinspirerede perlebygsalat, min rødkålssalat med linser og indisk twist eller mine perlebygdeller.
- 2 røde peberfrugter
- 2 løg
- 2 søde kartofler
- En smule olivenolie
- *
- 150 g ukogt perlebyg
- 6 dl vand
- ½ tsk groft salt
- *
- 1 dåse kikærter
- 75 g soltørrede tomater (dem i olielage i glas)
- 75 g tørrede abrikoser (de usvovlede smager bedst)
- 2 fed hvidløg
- 35 g mandelsplitter
- 30 g rucola
- En håndfuld persille
- ½ tsk tørrede chiliflager
- 1½ tsk knust havsalt
- ¼ tsk groft sort peber eller hvidløgspeber
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft og beklæd en bageplade med bagepapir.
- Mens ovnen opvarmer, skæres grøntsagerne i halvgrove stykke (lad gerne skrællen blive på de søde kartofler, hvis den er pæn).
- Bland grøntsagerne med lidt olie og bag dem i ovnen i 30 minutter (de må gerne tage lidt farve).
- Sæt perlebyggen til at koge med vand og salt. Den skal koge roligt (hos mig er det trin 5 ud af 9) uden låg i 30 minutter.
- Mens grøntsagerne bager og perlebyggen koger, ordnes de øvrige ingredienser:
- ~ Kikærterne skylles og afdryppes grundigt
- ~ Soltørrede tomater og tørrede abrikoser skæres medium-fint
- ~ Hvidløg skæres fint eller knuses i hvidløgspresser
- ~ Rucola skæres eventuelt og i så fald groft
- ~ Persille skæres groft
- Når perlebyggen er færdigkogt, drænes den for vand. Afkøles hvis salaten ønskes kold. Ønskes salaten varm, bruges perlebyggen straks, mens den er varm
- Grøntsagerne afkøles, hvis salaten ønskes kold. Ønskes salaten varm, anvendes grøntsagerne straks, mens de er varme.
- Bland alle salatens elementer. Smag til.
Virkelig en lækker salat! Den smagte skønt varmt. Nu er jeg spændt på hvordan den er kold i dag.
Jeg havde en squash som skulle bruges, som røg med sammen med grøntsagerne i ovnen. Det fungerede fint.
Jeg spiste salaten kold som madpakke og det var lige så godt som varmt. Kan virkelig anbefales.
Hej Elisabeth.
Tusind tak fordi du kigger forbi, og også fordi du tager dig tid til at skrive til mig her. Det gør mig SÅ GLAD, at du kan lide opskriften! TAK fordi du melder tilbage. Fedt at du smed en squash i også ~ men kan aldrig få for mange grøntsager, vel? Og jeg er enig: Salaten kan noget både kold og varm = det er en god idé at lave en stor portion og have til både aftensmad, frokost/madpakke og restemad.
Rigtig dejlig dag ti dig.
Kærlig hilsen Pernille.