Mine edamamedeller er måske nogle af de fineste deller her på bloggen ~ den grønne farve er da lige til at blive glad i bøtten af! Og helt ærligt, man kan aldrig få for mange variationer over kategorien “vegetardeller”, vel. Sådan nogle plantedeller er så godt til så mange ting og kan varieres i det uendelige afhængigt af hvilke bønner, linser, krydderier, smage og diverse, man tilsætter.
En grøn proteinbombe
Edamamebønner er propfulde af dejlige planteproteiner, som bare venter på at blive nydt i enhver form. Og her er de kære bønner altså endt som deller ~ sikken ære for en bønne!
Teksturen i disse deller er ret skøn, fordi de ikke er en fast, homogen masse, som mange andre vegetardeller og -bøffer er (og fred være med dem, det kan nemlig også noget), nej disse deller er lette, dog faste – med bid, dog ikke knas – og så er de nemme at variere i smagen, da man bare kan slå sig løs med både krydderier og krydderurter. Og igen: Farven! Den er da for lækker!
Edamamedeller kan spises varme, lune eller kolde. De kan bruges som et del af et måltid, som bidedelle eller som pålæg.
Psst!
Vil du gerne have noget, der minder så meget som muligt om en traditionel frikadelle (det synes jeg i hvert fald, den gør), så prøv mine helt enkle og nemme linsedeller. Eller hvad med blot at gå på opdagelse i bloggens “Deller & Bøffer”-kategori.
- 250 g edamamebønner (de bælgede), kan bruges både frosne og optøede
- 1 medium løg
- 80 g finvalsede havregryn
- 1 spsk sød sennep (sød sennep er jo mere pikant i smagen, end den er sød, den er blot ikke stærk)
- 1 spsk soya
- ¼ tsk cayennepeber eller ½ tsk stødt ingefær
- 1 tsk salt
- Et nip groft peber
- Alle ingrediense kommes i en foodprocessor og køres til en relativt fin konsistens ~ den skal have en vis finhed, for at dellerne kan hænge sammen, men den behøver ikke være helt moset.
- Form 8 deller ved at gøre således:
- - Del farsen i 8 lige store stykker.
- - Tryk hver enkelt klump fars godt og grundigt sammen til ca. kugleform, så den hænger godt sammen.
- - Form hver enkelt delle ved at trykke forsigtigt og forme blidt til delleform. Denne metode bruges for at dellerne ikke går i stykker.
- Lad de 8 fint formede deller hvile ½ time.
- Steg dellerne gyldne i neutral olie ved lidt over middel varme. Vær varsom ved vending, dellerne er ret form- og stegefaste, men som de fleste andre vegedeller kan farsen være lidt skrøbelig.
~ fintrevet citronskal og ingefær
~ hvidløg
~ chili, frisk eller tørrede flager
~ sesam eller solsikkekerner (røres i farsen med ske EFTER farsen er kørt på foodprocessoren!)
~ krydderurter, fx. frisk koriander, dild eller estragon
Hvordan får man dem til at hænge sammen ved stegning? De skiller fuldstændig ad når man vender dem på panden.
Hej Anne.
Øv, sikken dum oplevelse for dig med mine edamamedeller
Jeg har ikke lavet disse deller længe, og jeg har ikke haft de problemer med dem, som du beskriver. Men nu har jeg sat dem på min madplan denne uge, så jeg lige kan checke opskriften igennem.
Hvilken pande steger du dem på, en metal-/stålpande eller en med teflonbelægning?
Kærlig hilsen Pernille.
Hej igen Anne.
Nu har jeg her til aften lavet disse edamamedeller, og intet faldt fra hinanden under stegning. Men jeg kan godt se, at opskriften ikke var så beskrivende/forklarende i forhold til, hvordan dellerne formes, så de holder sig samlet under stegning. Det er ikke svært, men man skal selvfølgelig vide hvordan.
Jeg har nu rettet opskriften til, og siger tusind tak til dig for at hjælpe mig til at se dette. Jeg håber, at hvis du ikke har mistet modet og prøver disse deller igen, at de så virker bedre for dig næste gang.
Kærlig hilsen Pernille.
jeg har slidgigt
prøver at spise mest grønt.
Hej Aase.
Det er træls med slidgigt, det har jeg også noget af. Men det er dejligt, at grøntsagsmad smager så godt, ikke?
Bedste hilsner og god dag fra Pernille.