Inspireret af skønne, italienske pastaretter, fandt jeg på denne en dag, hvor jeg cravede spaghetti. Fuldkornsspaghetti, selvfølgelig, det er jeg vild med. Jeg fandt nogle af mine yndlingsgrønsager frem ~ brune champignon og blomkål ~ og mit yndlingscrunch ~ valnødder ~ og skabte en ret ud fra disse ingredienser. Champignon har skøn konsistens og bidrager med den femte grundsmag, umami og er et must  i retten. Derudover kan man naturligvis lave denne ret med de grønsager, man bedst kan lidt, hvilket gør dette til en meget fleksibel ret. Desuden er retten er hurtig og nem at lave, har rund og fyldig smag, og så har retten den der italienske enkelthed, der måske ikke syner af så meget, men smager af en masse. Og så er retten cremet af friskost og ikke fløde, og det smager bare virkelig godt!

 

Cremet spaghettiret med stegte grøntsager og valnødder
 
Mængde: 4 personer
Ingredienser
Creme
  • 150 g friskost naturel, jeg bruger Philadelphia Light eller en plantebaseret friskost fx fra Vemondo
  • 2 store fed hvidløg
  • En stor håndfuld persille
  • ¼ - ½ dl koldt vand
  • 1 tsk knust havsalt
  • ½ tsk groft sort peber
Ret
  • 2 bakker brune champignon (=400 g inden klargøring)
  • 300 g blomkål
  • 1 bundt forårsløg
  • 2 squash
  • 250 g fuldkornsspaghetti (ukogt vægt)
  • 60 g valnøddekerner
  • 1 tsk havsalt
Fremgangsmåde
  1. Start med at røre cremen sammen:
  2. Alle ingredienser røres grundigt sammen, brug ikke al vandet fra starten, cremen skal være blød og cremet, men ikke så flydende at den løber af spaghettien, når retten samles. Lad cremen trække, mens resten af retten tillaves.
  3. Ordn og snit fyldet:
  4. ~ Champignon skæres i medium skiver
  5. ~ Blomkål skæres i mundrette, ikke for stykker stykker/buketter
  6. ~ Forårsløg skæres i medium, skrå skiver
  7. ~ Squash halveres på langs, befris for den bløde midte og skæres i medium "halvmåner"
  8. Sæt spaghettien til at koge.
  9. Steg champignonskiver på en tør pande ved høj varme, til de er stegt bløde og måske har lidt farve.
  10. Skru ned for varmen til middel, tilsæt lidt olivenolie og de øvrige ingredienser undtagen valnødderne og steg blandingen roligt, til blomkålen er akkurat mør.
  11. Når spaghettien er færdig, dryppes den helt fri for væde.
  12. Grønsagerne, spaghettien samt osten blandes grundigt sammen, og retten serveres rygende varm med grofthakkede valnødder på toppen.
Rigtig god fornøjelse.