
Jeg har altid været glad for det italienske køkken, men nu er det helt stukket af med mig. Og denne Champignon puttanesca ~ vegetarisk pasta puttanesca ~ er med det samme blevet en af mine yndlingspastaretter.
Hvorfor er Champignon puttanesca SÅ god?
Fordi retten er en umami-BOMBE. Intet mindre. Umami er en af de fem grundsmage (sammen med surt, sødt, salt og bittert), ordet kommer fra japansk og betyder velsmag. Uanset hvilken slags mad, man laver, er det vigtigt at tænke i at få ingredienser med umami inkorporeret i retten, så retten smager så tilfredsstillende som muligt.
Hvorfor en “umamibombe”?
Fordi der er virkelig mange umami-ingredienser i min Champignon puttanesca. Hør bare her:
Champignon
Tomat ~ både som passata og i soltørret version
Oliven
Kapers
Røget paprika
Parmesan
Som du kan se: Virkelig mange umami-ingredienser. Og jo mere umami, jo dybere og mere tilfredsstillende smag. Og det er lige netop, hvad denne ret kan.
Hvilken pasta skal man bruge?
Jeg bruger altid en form for spaghetti i min Champignon puttanesca, altså de lange pastatyper. Det kan være en traditionel spaghetti, det kan være pappardelle eller noget midt i mellem. Jeg bruger aldrig fx penne eller skruer til puttanesca, fordi jeg ikke synes, disse pastatyper passer til retten, men man kan gøre præcis, hvad man føler for. Frit land, du ved.
Enkel ret men fyldig og mættende
Det ligner en enkel ret; Pasta med en grøntsagssauce ~ kan man overhovedet blive ordentlig mæt af det? Ja, det kan man i høj grad! Fordi der er så meget smagsmæssig fylde i retten, er den dejligt mættende. Ama’r halshug!
Vild med pasta?
Så kig HER ~ pasta er en stadigt voksende kategori her på bloggen.
- 400 g brune champignon (de 400 g er vægt inden klargøring)
- 1 rødløg
- 2 store fed hvidløg
- 500 g tomatpassata
- 100 g sorte oliven
- 50 g soltørrede tomater (dem fra glas i olielage)
- 35 g kapers
- 1 dåse grønne linser
- 1 tsk tørret timian
- 1 tsk tørret rosmarin
- ½ tsk tørrede chiliflager (mere hvis du er til stærk mad)
- ½ tsk røget paprika
- ½ dl fløde
- Ca. ½ dl vand
- ¾ tsk havsalt
- ¼ tsk groft sort peber
- 300 g fuldkornsspaghetti
- Frisk basilikum
- Parmesan
- Kog saltet vand op, så det er klart til at komme pasta i lidt senere i processen.
- Ingredienserne klargøres:
- ~ Champignon renses og skæres i medium skiver
- ~ Rødløg pilles og skæres i mediumsmå stykker
- ~ Hvidløgsfed pilles og skæres fint
- ~ Soltørrede tomater afdryppes lidt og skæres i semigrove stykker
- ~ Oliven skæres i halvgrove skiver
- ~ Kapers skæres meget groft
- ~ Linserne skylles og afdryppes grundigt.
- Champignonskiverne steges ved høj varme, til de har smidt evt. væske (jeg steger dem på trin 8 ud af 9).
- Når champignonskiverne har smidt væsken og den er fordampet, skrues ned på medium varme, og løg samt hvidløg tilsættes og steger med 2-3 minutter (skal ikke tage farve, tilsæt evt. en smule olivenolie).
- Tilsæt herefter alle saucens øvrige ingredienser og kog ved middel varme, med låg på gryden og omrøring ind i mellem, mens pastaen koges al dente.
- Når pastaen er færdig, drænes den for vand, kommes op i saucen og pasta og sauce blandes grundigt sammen.
- Server med masser af frisk basilikum samt parmesan til.