Når æbletræerne i efteråret bugner af skønne æbler, er det bare om at komme i gang med at nyde de dejlige, sprøde æbler. De allerbedste æbler er så absolut dem, der er plukket fra et dansk æbletræ i løbet af sensommeren og efteråret, synes jeg. Og jeg elsker æbler på alle måder; kogt, bagt og rå, både det i det søde og i det salte køkken. Æble er godt i karryretter og salater, de er lækre i grød og på kage, og så er der selvfølgelig den gammeldags æblekage, dén er så absolut en klassiker herhjemme i efteråret. Og så har jeg fundet ud af, at æblegrød smager supergodt på havregrød og risengrød. Mmm, det skulle du altså prøve!

Her er en nem opskrift på æblegrød, der smager tilpas sødt uden at vælte sig i sukker, hvorfor også æblesmagen træder dejligt frem i grøden. Det smager også dejligt at tilføje lidt ingefær til æblegrøden, det giver et spændende og frisk pift. Eller man kan smage til med fx vanille, kanel og/eller tilføje rabarber, hyben, appelsin-/citronskal eller revet gulerod.

Og måske skulle du også prøve æblegrødens dejlige lillebror, pæregrøden?

 

Æblegrød
 
Ingredienser
  • 650 g æbler (det svarer til ca. 8 æbler i mellemstørrelse)
  • 1½ - 2 dl vand
  • Ca. 125 g sukker, afhængigt af æblernes egen sødme/syrlighed (æblegrøden kan også sagtens laves med sukkererstatning)
Fremgangsmåde
  1. Æblerne skrælles, befris for kernehus, stilk og blomst og skæres i indre stykker.
  2. Æblestykkerne koges med vandet (begynd med 1 dl, juster evt med mere under kogning ~ vandmængden afhænger af æblernes vandindhold og ønsket konsistens på den færdige æblegrød), til æblerne er møre. Juster evt. med mere vand.
  3. Tilsæt sukker og kog det sammen med æblerne, til sukkeret er opløst. Bruges sukkererstatning kommes dette i, uden at der herefter koges så meget, det skal blot lige opløses.
  4. Smag til.
  5. Afhængigt af om grøden ønskes grov med æblestykker, helt findelt eller noget i midten gøres dette med fx en stavblender.
  6. Nyd grøden lun eller kold.
Rigtig god fornøjelse.