Bønnefladbrød med rugmel

Fladbrød er det nye sort hjemme hos os, og her byder jeg på nogle lækre, grove og samtidig bløde og saftige bønnefladbrød med rugmel.

“Bønnefladbrød med rugmel?! BØNNEfladbrød?!” tænker du måske

Altså, ja. Fordi der er brugt bønner i dejen. Det kan hverken smages, ses eller mærkes, men det betyder fladbrød, der indeholder protein fra bønnerne. Og så indeholder de også grove fibre fra rugmelet. Det vil sige: Fladbrød der både smager OG mætter OG nærer. Hva’be’ha’r!

Bønnefladbrød med rugmel

Hvad spiser man til fladbrød?

Lige hvad man har lyst til! Salater. Supper. Baba ganoush eller Bønne baba. Hummus. Eller klik her og læs i indlægget om en masse lækre bud på toppings til fladbrød. Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser.

Hvis du tænker på, om det er svært eller besværligt at lave sine egne fladbrød…

… så kan jeg straks afkræfte det! Jeg troede, det var både svært og besværligt og har derfor været længe om at kaste mig ud i det. Men hvor blev mine bekymringer gjort til skamme! Det er nemt, virkelig nemt, at bage fladbrød. Og de er sådan cirka en million gange bedre, end dem man kan købe sig til.

Så i køkkenet med os, ik!

Bønnefladbrød med rugmel

Nåja, og psst!

Du kan sagtens bage de her bønnefladebrød med andet groft mel end rugmel, faktisk kan du bruge lige den type grovmel, du allerbedst kan lide.

OG: Bag fladbrødene i forvejen og giv dem en tur på brødristeren inden spisning: Muuums!

 

Bønnefladbrød med rugmel
 
Mængde: 8-12 fladbrød
Ingredienser
  • 200 g kogte butterbeans eller cannellini + 2½ dl koldt vand (dem fra dåse er helt fint)
  • 20 g gær
  • 20 g olivenolie
  • 200 g rugmel
  • 200 g hvedemel
  • 10 g groft salt
Fremgangsmåde
  1. Butterbeans skylles og afdryppes grundigt.
  2. Blend butterbeans og vand meget grundigt til en helt vandet masse, fx en stavblender fungerer perfekt til formålet.
  3. Rør gæren ud i bønne-vand-blandingen og tilføj herefter de øvrige ingredienser ~ mængden af mel passer ~ og bland dejen godt sammen.
  4. Lad dejen hvile tildækket i stuetemperatur en halv times tid.
  5. Bagning af fladbrødene:
  6. Efter hvilning tages dejen ud på bordet og deles i 8-12 nogenlunde lige store stykker, mængden er afhængigt af, hvor store du ønsker dine fladbrød..
  7. ~ Opvarm en medium pande til cirka middel varme* ~ vær opmærksom på at fladbrødene steges uden fedtstof på panden!
  8. ~ Et stykke dej trilles rundt som en bolle, trykkes/rulles så fladt som det ønskes, afhængigt af om det færdige fladbrød skal være tyndt eller tykt, og vendes i lidt mel. Brug mel nok på bordet og dejen, så dejen ikke hænger fast i bord og kagerulle under udrulning.
  9. ~ Det udrullede fladbrød lægges på den varme pande og steger til det har fine mørke (men ikke brændte) "pletter/plamager". Vend fladbrødet og bag det på den anden side. Højst sandsynligt skal fladbrødet have samme tid på begge sider.
  10. ~ Mens et fladbrød steges, rulles det næste ud, så det er klart til at komme på panden, når det foregående fladbrød er færdigt.
  11. Når fladbrødene er bagt og afkølede opbevares de i plastpose eller -bøtte og kan holde sig friske og bløde heri nogle dage.
  12. Fladbrødene kan sagtens bages på forhånd og kan ved brug enten opvarmes på brødrister (herved bliver de sprøde) eller i mikroovn (herved bliver de bløde).
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Det er meget forskelligt, hvordan pander afgiver varme, så du må se på dine fladbrød og finde den rigtige temperatur for din pande at bage fladbrødene på. Fladbrødene skal have mørke men ikke brændte steder. Fordi stegepander er så forskellige vil stegetiden også variere fra pande til pande. Det kan være alt mellem 45 sek. til 1½ minut ~ i hvert fald på mine forskellige stegepander.

 

Bønnefladbrød med rugmel