
Hvis nogen opskrift på min blog skal kategoriseres som en decideret umamibombe, så er det denne crunchy kikærte-ret! Den er propfuld af ingredienser, der hver især giver umami, og i fællesskab er de med til at gøre denne ret til en fyldig og mættende ret.
Umami ~ hvad er det nu, det er?
Der findes fem grundsmage: Sødt salt, surt, bittert og umami. Umami er ofte det, der gør, at man oplever et måltid som velsmagende. Umami findes i fx svampe, tomater, moden ost som fx parmesanost, miso, worchestershiresauce (brug den UDEN ansjos, hvis du er vegetar!) og asparges. Og så i kød. Men sidstnævnte springer vi bare over, ik.
Fyldig umamibombe ~ både i smag og i volumen
Champignon, tomat og oliven er med til at give retten den eftertragtede umami, hvilket giver en skøn og fyldig smagopslevelse. Rå blomkål og rå squash giver dejlig volumemæssig fylde og masser at tygge i, kikærter tilfører proteiner, og sammen med rettens øvrige ingredienser er det et måltid, man bliver dejligt mæt af på den lette måde. Server lækkert groft brød til, så er det nærmest det perfekte måltid smagsmæssigt og næringsmæssigt.
Og så er retten…
… kan du gætte det? Ja, dejligt nem. For sådan er jeg vild med, at mad er; Velsmagende, lækkert, nærende og nemt.
Pssst.
Er du nysgerrig på flere umami-retter så prøv fx min nudelsalat med bønneglasnudler og soya-misodressing og min mellemøstlige rissalat med linser. Du vi ikke fortryde det, si’r det bare!
- 1 dåse kikærter
- 85 g syltede perleløg
- 200 g brune champignon
- 250 g blomkål
- 1 slank squash
- 40 g sorte oliven
- 40 g frisk spinat
- 100 g tomatpuré
- 1 stort fed hvidløg
- 1½ tsk spidskommen
- ¼ tsk tørrede chiliflager
- ½ tsk havsalt
- ¼ tsk groft sort peber
- Kikærterne skylles og afdryppes grundigt.
- Tomatpuré, finthakket hvidløg, spidskommen, chiliflager, salt og peber røres grundigt sammen, sørg for at hvidløget er rørt godt ud.
- Grøntsagerne ordnes og skæres i stykker af ønsket størrelse, men ikke for små. Perleløgene må gerne være hele, oliven kan evt. halveres.
- Bland alle ingredienserne sammen.
- Serveres afkølet og med godt brød til.