Brunkager

Brunkager er for mig den måske bedste slags af alle julesmåkager. Jeg er vild med sprødheden og den skønne krydrede smag. Min bedstemor bagte altid nogle virkelig lækre brunkager, som var ultratynde, sprøde og smagte vildt godt. Måske er det derfor, jeg har en svaghed for netop denne julesmåkage.

Sukker- og fedtreduceret bagværk ~ uden at gå på kompromis med smag og tekstur, jo det kan man sagtens!

Jeg er generelt glad for at bage lækre sager, der smager fantastisk, men hvor fedt- og sukkerindhold er reduceret til det minimum, hvor det stadig giver mening i forhold til kagens smag og konsistens.

Denne opskrift er fra Hjerteforeningen, og jeg har bagt disse brunkager hvert eneste jul de sidste mange år. Jeg er altid nødt til at bage dobbelt portion og i hvert fald to gange i løbet af en julemåned, da de forsvinder som dug for solen.

Psst!

Og når nu du er i gang med juebagningen, så kunne du også tage et smut forbi mine jødekager og mine vanillekranse.

 

Verdens bedste brunkager
 
Mængde: Ca. 2 plader
Ingredienser
  • 60 g smør
  • 100 g sukker
  • 100 g mørk sirup
  • 1 tsk potaske
  • 2 tsk vand
  • 1 god tsk stødt kardemomme
  • 1 god tsk stødt ingefær
  • 1 god tsk stødt nellike
  • 2 gode tsk stødt kanel
  • 225 g hvedemel
Pynt
  • Mandelflager eller mandelsplitter
Fremgangsmåde
  1. Kom smør, sukker og mørk sirup i en gryde og varm det op ved svag varme, til det hele er smeltet (det må ikke koges).
  2. Kom massen i en skål.
  3. Udrør potasken i vandet og rør grundigt blandingen i skålen til smør- og sukkermassen.
  4. Lad massen afkøle, til den er lunken.
  5. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen godt sammen med ske og/eller hænderne..
  6. Nu kan man:
ENTEN
  1. rulle dejen til 2 pølser af ønsket tykkelse, pakke pølserne ind i husholdningsfilm og lægge dejen i køleskab, helst ikke længere end et par døgn. Når det er tid til at bage småkagerne, skæres disse ud af pølsen så tyndt som muligt med en meget skarp kniv. Læg småkagerne på en bagepapirsbeklædt bageplade, drys med mandelflager/-splitter (disse lægges bare på dejen, da de sætter sig fint fast under bagning) og bag småkagerne i opvarmet ovn ved 155 grader varmluft i 8-10 minutter (måske lidt længere tid afhængigt af tykkelsen). Småkagerne skal være gyldne, når de er færdige. Afkøles på bagerist.
ELLER
  1. rulle dejen tyndt ud og udstikke figurer med udstiksforme.
  2. Læg småkagerne på en bagepapirsbeklædt bageplade, drys med mandelflager/-splitter (disse lægges bare på dejen, da de sætter sig fint fast under bagning) og bag småkagerne i opvarmet ovn ved 155 grader almindelig ovnvarme i 8-10 minutter (afhængigt af tykkelsen). Småkagerne skal være gyldne, når de er færdige. Afkøles på bagerist.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Småkagerne bevarer bedst sprødheden, når de opbevares i glas med tætsluttende låg (bedre end i kagedåse).
Bliver småkagerne bløde, eller kommer man til at bage dem for lidt, kan de bages igen, indtil sprødheden er (gen)opnået.

 

Brunkager