Risengrød ~ den plantebaserede & den traditionelle

Risengrød er og bliver et hit herhjemme. Vi begynder i november og fortsætter lidt ind i februar, hvor vi spiser risengrød flere gange om måneden, somme tider så ofte som en gang om ugen. Risengrød er ikke det mest nærende i verden, men den slags skal der altså også være plads til ~ slut med forbudt, ik!

Risengrød på både den traditionelle måde og på plantemåden

Selvom jeg er lakto-ovo vegetar (hvilket betyder, at der indgår både mælkeprodukter og et sjældent æg i min mad), så synes jeg, den traditionelle risengrød er liiidt mælketung. Dog skal opskriften med her, da jeg synes, den alligevel fortjener en plads på min blog, dels fordi den har fulgt mig altid, og dels fordi jeg stadig laver den ind i mellem.

Testing, testing

Nu har jeg så testet og justeret på en plantebaseret risengrødsvariant, som jeg er blevet rigtig tilfreds med. Den tager udgangspunkt i min traditionelle risengrød med mælk, og så har jeg skiftet mælken ud med plantebaserede produkter og justeret lidt på mængderne. Den ligner i smag og konsistens min traditionelle risengrød, så meget endda at ældstedatter ikke engang bemærkede, at jeg havde lavet noget om (og det siger ikke så lidt, hun er nemlig en sand mester i at genkende og spotte smagsnuancer i mad).

Hvorfor ikke bare udskifte med plantemælk?

I den mælkefri risengrødsudgave bruger jeg plantepiskefløde, dette dels for at gøre risengrøden så fyldig og cremet som muligt i konsistens som den traditionelle risengrød, og dels for at gøre grøden hvid ~ plantemælk har nemlig en mere… lysebrun-ish farve. Og det fungerer rigtig godt.

Nem metode. Selvfølgelig.

Når jeg laver risengrød, koger jeg grøden kort, hvorefter jeg lader den hvile. Herved kræver grøden et minimum af indsats, og det koncept er altid godt, synes jeg.

Og psst. Hvis du gerne vil have en grovere risengrødsvariant med lidt mere bid i, så tag lige et kig på min Havrerisengrød, som er en skøn afveksling til denne traditionelle risengrød. Og der er jo også min virkelig lækre grove risengrød med rug- og solsikkekerner.

Og nu til opskrifterne, som er indsat herunder i hver sin opskriftboks:

 

Risengrød ~ den plantebaserede
 
Mængde: 4 personer
Ingredienser
 • 2 l vand
 • 1 tsk salt
 • 350 g grødris
 • 2½ dl Alpro Soya Cuisine piskbar
 • Smages til med vaniljesukker hvis grøden ønskes vaniljesød
Fremgangsmåde
 1. Vand og salt koges op i en gryde.
 2. Skru lidt ned for varmen og tilsæt grødris, som røres ud i vandet.
 3. Grøden koger op under omrøring. Når grøden koger, skrues ned på medium varme (hos mig er det trin 5 ud af 9) og grøden koges roligt 10 minutter under konstant omrøring.
 4. Tilsæt plantefløden men hold 1 dl tilbage og varm grøden kort men grundigt igennem.
 5. Læg låg på gryden og pak den godt ind i et stort håndklæde eller i et tæppe.
 6. Grøden hviler 40 minutter.
 7. Efter de 40 minutter tilsættes den sidste dl plantefløde og grøden røres igennem og varmes under omrøring. Tilsæt evt. lidt mere vand, hvis risengrøden ønskes lidt mere lind.
 8. Server med kanelsukker og en smør(bar)klat.
Rigtig god fornøjelse.

 
Risengrød ~ den traditionelle
 
Mængde: 4 personer
Ingredienser
 • 2½ dl vand
 • 1 tsk groft salt
 • 350 g grødris
 • 2 liter letmælk
 • Smages til med vaniljesukker hvis grøden ønskes vaniljesød
Fremgangsmåde
 1. Vand og salt koges op i en gryde.
 2. Skru lidt ned for varmen og tilsæt grødris, som røres ud i vandet.
 3. Tilsæt mælken men hold 1 dl tilbage.
 4. Grøden koger op under omrøring. Når grøden koger, skrues ned på medium varme (hos mig er det trin 5 ud af 9) og grøden koges roligt 10 minutter under konstant omrøring.
 5. Læg låg på gryden og pak den godt ind i et stort håndklæde eller i et tæppe.
 6. Grøden hviler 40 minutter.
 7. Efter de 40 minutter tilsættes den sidste dl mælk og grøden røres igennem og varmes under omrøring.
 8. Server med kanelsukker og en smørklat.
Rigtig god fornøjelse.