Hvad siger du til en gang vegetarisk ristaffel med en cremet sauce lavet af grøntsager, røde linser, karry og spidskommen, fyld af lækre grønne sager samt en sjat fløde til afrunding? Ja tak, ik? så skal du altså prøve den her: Vegetarisk sauce til ristaffel.
Verdens smarteste måde at lave tykke saucer
Der er simpelthen et helt genialt trick til at lave en fyldig, tyk og cremet sauce på, og det er ved at bruge en kombi af grøntsager og røde linser. Når disse koges rigtig grundigt, bliver de så bløde, at de kan blendes til en blød, tyk sauce, og dét er da smart. på den måde får man en masse grøntsager ind i retten (jeg kalder det grøntsagssnigeren), og alle ved jo at grøntsager er godt, mange grøntsager er meget godt.
Man kan bruge rigtig mange grøntsager til at lave denne slags tyk sauce, men ikke alle grøntsager fungerer helt perfekt. Blomkål, gulerod, græskar, pastinak, persillerod og lignende grøntsager er alle supergode til formålet.
Det der fyld i saucen
Den her version af vegetarisk sauce til ristaffel har fyld af brune champignon, løg, æbler og bønner. Lyder det som mærkelig kombi? Det smager altså ret så godt, for jeg har teamet forskellige makkere op i saucen, der matcher hinanden godt: Champignon + løg. Æble + løg. Æble + karry. På den måde supplerer de forskellige ingredienser hinanden. Smart, ik.
Og bønnerne: Jeg kan særligt godt lide at bruge borlottibønner heri – det er de brune bønner – da de går godt til farve temaet i saucen. Men også cannellinibønner (de aflange, hvide bønner) eller kidneybønner er gode i retten.
Og så er der det næsten allervigtigste ved en ristaffel…
… tilbehøret! Jeg føler mig ret sikker på, at der er lige så mange musts i forhold til tilbehør, som der er familier, der laver ristaffel, men her er mine absolutte nødvendige tilbehør til min ristaffel:
Perleløg
Bananer
Ananas
Lyse rosiner (ikke de helt lyse/gule, men de lysebrune)
Ristet kokosmel
Garam masala
Mango chutney – den søde (som stadig er krydret)
Peanuts
Og så skal der ris til, selvfølgelig. Og selvom jeg ellers som regel sværger til brune ris, hører der i min verden kun basmati-ris til ristaffel. Ikke brune, ikke jasminris. Bare basmati. Hvis du spørger mig, altså.
Er du nysgerrig på flere af de grøntsags- og bælgfrugtbaserede saucer?
Så skulle du da lige tage et kig forbi mine linser i karry og min karrysauce, som har lagt stor inspiration til denne ristaffelsauce.
- 200 g blomkål (ordnet vægt)
- 100 g pastinak (ordnet vægt)
- 100 g gulerod (ordnet vægt)
- 65 g røde linser
- 1 tsk karry
- 1 tsk spidskommen
- Saft af ½ lime
- 1 grøntsagsbouillonterning
- 7 dl vand
- *
- 1 dl fløde
- 1½ tsk salt
- 1 løg
- 200 g brune champignon
- 2 røde æbler
- 1 dåse borlottibønner (eller cannellini- el. kidneybønner)
- Ris
- Alt det vigtige tilbehør: Banan, ananas, sød mango chutney, rosiner, peanuts, perleløg, ristet kokosmel og garam masala
- Blomkål, pastinak, og gulerod skæres i små stykker og koges med linser, karry, spidskommen, limesaft, bouillonterning og vand til det er helt mørt og blødt, det tager ca. ½ time. hav låg på gryden og rør ind i mellem.
- Sæt risene til at koge efter pakkens anvisning.
- Mens saucen koger, ordnes fyldet til saucen:
- Løget skæres i mellemfine strimler, champignon skæres i tykke skiver og æblerne (med skræl!) skæres i tern af ønsket størrelse. Bønnerne skylles og afdryppes grundigt.
- Opvarm en pande og steg champignonskiverne ved høj varme og uden fedtstof til de har taget lidt farve og har smidt eventuel væde. skru ned på middel varme og tilsæt en smule neutral olie samt løgstrimlerne som steges bløde (uden at tage farve). Tag herefter pladen væk fra varmen.
- Når grøntsagerne og linserne er kogt helt møre i saucen, tilsættes fløde og salt, som koger med et par minutter.
- Herefter blendes saucen med en stavblender til den mest muligt cremede konsistens, hav lidt tålmodighed her.
- Når saucen er så glat og cremet som muligt, tilsættes champignon-løgblandingen samt æblestykker og bønner, og det hele varmes igennem.
- Server saucen sammen med ris og alt det vigtige tilbehør.