Butterchicken er en indisk klassiker, som er en intet mindre end himmelsk ret. Vegetarisk butterchicken er endnu bedre, hvis du spørger mig. Fri for kyllingen, men med masser af smag, cremethed og planteproteiner.
“Phew, sikken ingrediensliste!” tænker du måske
Men kig lige nærmere på den: Cirka halvdelen er krydderier. Sådan er det jo med lige netop indisk mad, den er så propfuld af krydderier, og det er jo også det, der giver maden den helt særlige, lækre og dybe smag, så please lad dig ikke skræmme af det! For mig ER indisk mad krydderierne. Rigtig mange af krydderierne har man ofte på hylden i forvejen, andre kan man med fordel købe og bruge i en masse andre lækre indiske retter.
“Men ~ soya er da ikke særligt indisk?” undrer du dig nok
Og det har du faktisk ret i. Men netop soya bruges alligevel i min version af butterchicken. Når man laver vegetarisk mad, skal man skabe dybde og fylde i smagen ~ den famøse umami ~ uden hjælp fra kødet, og det er der flere tricks til, i denne ret i form af netop bla. soya og røget paprika.
Psst.
Indisk mad er er en type mad, jeg er rigtig glad for, og hvis du har det på samme måde, så kig lige HER. Og tillad mig lige på det allervarmeste at anbefale, at du bager dine naan til retten selv! Jeg har opskrift på nemme og lækre naan med fuldkorn og hvidløg.
- 1 aubergine
- 1 løg
- 2 fed hvidløg
- 1 dåse butterbeans eller 1 dåse sorte kikærter
- 1 dåse hakket tomat
- 100 g tomatpuré
- 60 g røde linser
- 4 dl vand
- 1 grøntsagsbouillonterning
- 1½ dl fløde af ønsket type (plante eller ko)
- 2 spsk soya
- 1 spsk agavesirup
- ½ tsk røget paprika
- ½ tsk paprika
- 1 tsk stødt ingefær
- 1 tsk garam masala
- 1 tsk gurkemeje
- 2 tsk spidskommen
- 1 tsk stødt koriander
- ¼ tsk tørrede chiliflager
- 2 tsk kanel
- 1½ tsk stødt kardemomme
- ½ tsk stødt nellike
- 1½ tsk salt
- ½ tsk groft sort peber
- Ris
- Raita*
- Naan
- Frisk koriander og/eller frisk mynte
- Nigellafrø
- Skær løget i stykker af ønsket størrelse.
- Knus med hvidløgspresser eller finthak de to hvidløgsfed.
- Skær aubergine i medium-grove stykker (gerne aflange, lidt brede og 1 cm tykke).
- I en dyp pande eller en gryde kommes lidt neutral olie og auberginestykkerne steges heri ved høj nok varme til, at de får god farve (de må gerne blive mørke pga smag) og falder sammen.
- Når auberginestykerne er godt stegt, tilsættes alle øvrige ingredienser. Bland det hele grundigt og kog det op.
- Når blandingen koger, skrues ned til simre-/småkogeniveau, og der lægges låg på panden/gryden. Saucen koger ½ time, omrør ind i mellem.
- Kog imens ris og lav raita*.
- Server saucen sammen med ris, raita, naanbrød, frisk koriander/mynte og nigellafrø.