Der er nasi goreng, og der er bami goreng. Og så er der min Tofu nasi goreng.
Hvad er forskellen på nasi goreng og bami goreng?
Nasi goreng er stegte ris, bami goreng er stegte nudler. Så’n helt forenklet, ik. Der er selvfølgelig flere forskelligheder. Traditionelt laves både nasi goreng med kød og æg i retten, men det springer vi bare over her på bloggen.
Så jeg har lavet en Tofu nasi goreng, fordi tofu er et rigtig fint alternativ til æg og kød. Dels fordi tofu giver proteiner, og dels kan det ~ med lidt god vilje ~ minde lidt om røræg i konsistensen, når man smuldrer det, som jeg gør i denne ret.
Og vil man gerne have æg, kan man i stedet for tofu lave røræg og tilføje i retten.
Og så har jeg gjort, som jeg plejer…
… jeg har selvfølgelig brugt brune ris samt proppet alle de grøntsager i retten, det lod sig gøre. Fordi jeg er så godt og grundigt vild med grøntsager.
De brune ris, de mange grøntsager og den tætte smag i retten er med til at gøre en egentlig både enkel og sund ret dejligt mættende. Ikke tosset, vel.
“Men stegte ris, er det ikke noget værre olieret snask?”
Altså, det troede jeg også, men det viser sig, at det behøver det overhovedet ikke være! Virkelig en skøn opdagelse, synes jeg personligt.
Og så er der vel ikke mere, jeg behøver sige, andet end: 3 – 2 – 1 – sæt i gang!
Psst.
Tag da også lige et kig på min Tofu pad thai, ik!
- 4 dl brune ris + 6 dl koldt vand + ½ tsk salt
- 2 spsk sesamolie
- 200 g brune champignon
- 1 peberfrugt (gerne grøn eller rød)
- 2 rødløg
- 1 fed hvidløg
- 300 g kinakål (kan erstattes af samme mængde spidskål)
- 150 g gulerod (de 150 g er den mængde der bruges i retten)
- 150 g slik- eller sukkerærter
- 200 g tofu
- 3 spsk ketjap manis (en indonesisk sød soyasauce)
- 2 tsk karry
- ½ tsk tørrede chiliflager
- 1½ tsk havsalt
- Peanuts til topping ved servering
- Skyl risene grundigt.
- Kog ris + vand + salt roligt i en gryde med låg på i 35 minutter. Efter endt kogning hældes risene i en si så evt. overskydende vand drænes fra.
- Imens ordnes og klargøres de øvrige ingredienser:
- Champignon ordnes og skæres i tykke skiver.
- Peberfrugt skæres i medium strimler.
- Rødløg skæres i medium "halvmåner"/strimler.
- Hvidløg finthakkes.
- Kinakål (eller spidskål) skæres i lidt grove strimler (både kinakålens bløde og faste del af bladene bruges).
- Gulerod skæres i tynde strimler.
- Slik- eller sukkerærter skæres i medium strimler.
- Tofu smuldres ret groft.
- Når risene er færdigkogt, steges retten:
- Opvarm en wok (eller en stor, dyb pande/gryde) til høj varme (hos mig er det trin 8 ud af 9).
- Opvarm de to spsk olie og tilføj først karry og herefter de kogte ris som steges 5 minutter, så de får farve og overflade. Tilsæt i løbet af disse 5 minutter ketjap manis, chiliflager og salt. Bland grundigt og vend risene ofte i løbet af de 5 minutter. Risene må godt få lidt stegefarve og blive lidt tørre.
- Tilsæt herefter alle de øvrige ingredienser, og steg videre med jævnlig vending, indtil grøntsagerne er møre. Tilsæt evt. en smule mere sesamolie, hvis retten virker for tør, men det plejer ikke at være nødvendigt.
- Smag retten til.
- Server sammen med peanuts.
[…] Onsdag: Tofu Nasi Goreng […]