Der er ikke meget weekendmorgenmad, jeg holder mere af, end nybagte boller. Gerne sådan nogle nemme nogle, hvor dejen har stået og hvilet i køleskabet natten over, og som om morgenen er klar til at blive sat i en brandvarm ovn og bages til morgenboller fulde af velduft og velsmag. Her byder jeg på squashboller med havregryn ~ saftige, grove, lyse, sprød-seje boller med havregryn, squash og hørfrø. Men pas på: Hvis du først har bagt dem én gang, vil både du og dine nærmeste ønske sig de her boller ofte!
Er der noget særligt, man skal vide, inden man går i gang med de her squashboller med havregryn?
Næ, faktisk ikke. Andet end at der er risiko for vanedannelse. For det er som oftest her hos mig enkle og nemme boller af typen rør sammen-sov-bag-typen og det i kombination med lækkerheden i bollerne, så kan man nemt føle trang og lyst til både at bage og at spise bollerne med måske endog meget jævne mellemrum.
Hvad er det, der er SÅ godt ved bollerne her?
Jo altså, det er få men virksomme midler, der gør bollerne her så lækre:
Squash og hørfrø giver fugt
Havregryn giver fuldkorn og en lækker konsistens i de færdige boller
Nok gær og høj varme giver boller med pæn højde og god overflade
Er du lige så vild med hjemmebagte boller som mig?
Så kig HER! Men altså lige en advarsel: ved at følge linket kan du godt gå hen at få akut lyst til både at bage og spise boller. Si’r det bare.
- 25 g gær
- 4 dl havremælk (komælk kan også bruges)
- 100 g groftrevet squash
- 200 g grovvalsede havregryn
- 300 g hvedemel
- 10 g groft salt
- 30 g hørfrø
- Pensling: Sammenpisket æg eller vand
- Topping: Grovvalsede havregryn + sesamfrø + hørfrø
- Om aftenen:
- Riv squash groft.
- Udrør gæren i en smule af mælken.
- Tilsæt resten af mælken samt de øvrige ingredienser.
- Rør dejen godt sammen, tildæk den og sæt den i køleskab til hævning natten over.
- Næste dag:
- Sæt en bageplade i ovnen, tænd ovnen på 250 grader varmluft og lad den varme helt op.
- Læg et stykke bagepapir på køkkenbordet.
- Når ovnen er helt opvarmet, sættes med to spiseskeer dejen i 12 runde boller på bagepapiret. Fugt gerne skeerne lidt, det modvirker klistring.
- Pensl bollerne med sammenpisket æg eller vand og drys med grove havregryn, sesamfrø og hørfrø.
- Træk bagepapiret over på den varme bageplade og bag bollerne ca. 15 minutter til de er flot gyldne (bruges termometer skal centertemperaturen være 98 grader).
- Afkøles delvist eller helt på bagerist inden nydning.