Når det kommer til rugbrød, er der ikke noget, der slår det hjemmebagte af slagsen. Det er bare altid saftigere og med en mere lækker krumme end noget rugbrød, man kan købe i butikker eller sågar i en bager.
Men i rigtig mange tilfælde er det nærmest et flerdages projekt at bage sit eget rugbrød. Og den slags har jeg sjældent hverken tid eller tålmodighed til.
Så jeg tænkte, at jeg ville forsøge mig med et rugbrød, der kan laves i en meget kortere proces. Hvilket skulle vise sig sagtens at kunne lade sig gøre.
Så lad mig præsentere rugbrødet, der kun tager ca. 3 timer fra start til slut!
Jep, du læste rigtigt!
Mit rugbrød er bagt med surdej, maltmel, havregryn samt to slags frø, og er saftigt, smagfuldt og med en dejlig skorpe.
Denne opskrift er en grundopskrift, og man kan bage det efter opskriften, hvilket giver et rugbrød uden en masse dikkedarer, og man kan tilføje kerner, fx. rug, havre eller solsikke.
Jeg drysser altid brødet med noget, dels fordi det er lækkert, og dels fordi det modvirker en evt mørkbagning af overfladen. Til dette fungerer både mel, men også frø, kerner eller havregryn ~ altid i rundhåndet mængde.
Og nu til opskriften:
- 5 g gær
- 4 dl lunkent vand
- 200 g (svarer til 2 dl) surdej (find opskrift på surdej HER)
- 1 dl grove havregryn
- 1 dl maltmel
- 1 dl hvedemel
- 2 dl rugmel
- 1 dl hørfrø
- 1 dl chiafrø
- 1 god spsk havsalt
- 1 tsk akaciehonning eller sukker
- Udrør gæren i lidt af vandet. Til sæt herefter resten af vandet.
- Tilsæt surdejen og udrør den grundigt i gær-vandet.
- Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen grundigt sammen med en grydeske.
- Beklæd en rugbrødsform med bagepapir og kom dejen her i.
- Bank formen grundigt i bordet en del gange, så eventuelle lufthuller fjernes.
- Drys brødet med ønsket topping.
- Rugbrødet hæver 2 timer et lunt sted.
- Tænd ovnen på 180 grader almindelig ovnvarme.
- Rugbrødet bages 1½ time. Bruges stegetermometer skal centertemperaturen være 96 grader.
- Rugbrødet afkøles på bagerist
Hej Christina.
Tusind tak fordi du læser med
Du kan sagtens erstatte maltmelet, erstat det blot med fuldkornsmel eller hvedemel. Dog mister du den maltede smag, maltmelet giver.
Almindeligt maltmel kan fx købes i Kvickly og andre tilsvarende supermarkeder.
Jeg er virkelig glad for, at du har lyst til at prøve mit rugbrød, og jeg håber, du kan lide det
God bagefornøjelse.
Kærlig hilsen Pernille.
Hej Pernille, kan man erstatte maltmel med andet mel? Jeg har det ikke og kan ikke sådan liiige få fat i det og vil vildt gerne forsøge at bage det her brød lørdag 🙂