Tabouleh er en salat, der stammer fra Mellemøsten, og som traditionelt består af bulgur, tomat, løg, persille, hvidløg og olivenolie. Min version her er en chunky quinoatabouleh, og den smager lige så dejligt som originalen.
Hvorfor lave tabouleh med quinoa i stedet for bulgur?
For variationens skyld simpelthen. Det er de samme smage, men tekstur, smag og udseende af bulgur og quinoa er forskellig og giver derfor en lidt forskellig oplevelse i salaten.
Og så er der de der planteproteiner
Quinoa har i sig selv et højt indhold af protein, og derudover er der edamamebønner i min quinoatabouleh, så der er masser af gode planteproteiner i salaten. Udover protein indeholder quinoa også en stor mængde kostfibre, hvilket betyder at min quinoatabouleh med edamamebønner et fuldt måltid, en måltidssalat, der indeholder både fibre, protein og masser af grøntsager.
Chunky vs traditionel tabouleh
I en traditionel tabouleh er grøntsagerne skåret i bittesmå stykker, så alle salatens elementer er samme størrelse som grov bulgur. En sådan helt fin tabouleh er overraskende god at bruge i pitabrød.
Men jeg kan rigtig gdt lide, når jeg kan se, mærke og smage de enkelte grøntsager, så min version af tabouleh er chunky. Eller grov, om man vil. Resultatet er en sprød og frisk salat, der glæder både øjne og mund.
Hvad kan man servere quinoatabouleh med?
Da denne quinoatabouleh er et måltid i sig selv, kan den nydes som den er. Men serverer man en god hummus til, bliver det på ingen måde ringere. Og måske noget lækkert fladbrød.
Vil du hellere have en traditionel bulgurtabouleh?
Så skifter du bare quinoa ud med samme mængde bulgur. om det skal være fin eller grov bulgur er helt op til dig, begge dele er lækkert på hver sin måde.
- 3 dl hvid quinoa + ½ tsk havsalt + 6 dl vand
- 200 edamamebønner
- 1 medium rødløg, finthakket
- 1 slank squash
- 1 medium rød peberfrugt
- 250 g cherry(blomme)tomater
- 3-4 store fed hvidløg
- 1 stort bundt persille
- Saft af 1 lime
- 1½ - 2 tsk havsalt
- ½ tsk groft sort peber
- 2 spsk olivenolie (evt. lidt mere hvis det ønskes)
- Solsikkekerner til drys
- Persille til drys
- Evt. hummus, se HER
- Quinoaen tilberedes: Quinoaen skylles grundigt i en sigte. Kom herefter quinoa, vand og salt i en lille gryde med låg og kog op. Skru ned på simreniveau og quinoen simrer 15 minutter. Herefter slukkes for varmen, og quinoaen trækker 5 minutter. Herefter kommes quinoaen i en sigte og overhældes med koldt vand, indtil quinoaen er kold, og quinoaen drænes for vand i sigten (samme fremgangsmåde og tilberedningstid for bulgur men uden de 5 minutters trækketid).
- Mens quinoaen koger, klargøres salatens øvrige elementer:
- ~ Edamamebønner optøes (de skal være kolde i salaten)
- ~ Rødløg pilles, halveres og skæres i helt tynde "halvmåner"
- ~ Squash halveres på langs, kernerne skrabes ud med en teske og skæres i helt tynde "halvmåner" (man kan sagtens undlade at skrabe kernerne ud)
- ~ Peberfrugt befris for stilk, membran og kerner og skæres i helt tynde trimler af samme længde som løg- og squashskiverne
- ~ Cherry(blomme)tomater skæres i medium tynde, runde skiver
- ~ Hvidløg finthakkes eller knuses i hvidløgspresser
- ~ Persille skæres medium/groft
- Alle salatens elementer blandes sammen, og salaten smages til.
- Salaten serveres kold, med solsikkekerne og persille til drys og evt. sammen med hummus.
[…] Onsdag: Røget kyllingelår og tabouleh […]