Der er opskrifter, jeg har tænkt længe over, tilberedt og justeret ad mange omgange. Og så er der opskrifter som denne pestosalat, som opstår mere eller mindre ud af det blå af elementer, som jeg bare lige har lyst til.
Omdrejningspunkterne, da jeg lavede denne opskrift var:
Perlecouscous – fundet i Bazar Vest på vores sommerferie i Århus
Oliefri pesto med spinat fra Englerods* bog “Grønskolling” – som jeg længe har ønsket at prøve (mums!)
Aubergine – min nye grøntsagskærlighed
Dertil lidt flere ingredienser og vupti en skøn, mild og lækker pestosalat.
Perlecouscous smager og føles som hvedepasta, og den har den skønneste lille runde form, der både er god i øjnene og på tungen. Men den kan også sagtens erstattes med fx perlebyg eller fuldkornsris i samme mængde.
Retten bliver ikke ringere af at tilsætte lidt rucola og lidt hakkede mandler, si’r det bare.
Salat bliver man aldrig træt af, vel? Tag et kig på de mange og forskellige salater, jeg har her på bloggen.
- 250 g perlecouscous + 6½ dl vand + ¾ tsk salt
- 2 rødløg
- 1 aubergine
- 1 squash
- 2 peberfrugt, grøn og gul/orange (rød ser ret mærkeligt ud i salaten)
- Olivenolie
- 1 dåse butterbeans
- Grofthakkede mandler i ønsket mængde
- Havsalt
- Groft sort peber
- Evt. 2 håndfulde rucola
- 50 g frisk basilikum, det er 2 potter af dem man køber supermarkedet (brug det hele, både blade og stilk)
- 50 g frisk spinat
- ½ dl vand
- 50 g usaltede cashewnødder
- 15 g fintrevet parmesan (originalopskriften siger 10 g gærflager)
- 1-2 fed hvidløg
- 1 tsk salt
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft og lad den varme op.
- Kom perlecouscous + vand + salt i en gryde, kog vandet op og skru herefter ned på simreniveau/blid kogning (hos mig er det trin 5 ud af 9). Couscous'en koger sådan uden låg og i ca. 15 minutter eller til de er møre.
- Skær løget i medium både, læg løgskiverne på en bagepapirsbeklædt bageplade og vend dem med 1 tsk olivenolie.
- Løgene bages i 5 minutter. Imens ordnes og skæres de øvrige grøntsager, som skæres i lidt grove, mundrette stykker (ikke for små).
- Efter løgene har været i ovnen 5 minutter tilsættes de øvrige grøntsager samt akkurat nok olivenolie til at fedte grøntsagerne lidt ind.
- Grøntsagerne bages herfra 15-20 minutter, til de er akkurat møre.
- De bagte grøntsager afkøles helt eller delvist, inden de blandes med de øvrige ingredienser.
- Bønnerne skylles og drænes grundigt.
- ~ Blend alle ingredienser; Blendes pestoen i kort tid, bliver konsistensen på pestoen som den pesto, man kan købe i butikker. Blendes pestoen længere tid, bliver den cremet og næsten glat.
- ~ Smag til.
- *
- Når alle salatens elementer er færdige blandes de grundigt.
- Salaten kan serveres både lun og kold.
*Johanne ~ også kendt som Englerod ~ er en af mine store inspirationskilder, både hendes kogebøger, hendes blog og hendes Instagram er en guldgrube af plantebaseret mad, som er nem at lave, og som smager virkelig godt. Derudover er hun et utroligt sødt menneske, og hun har givet mig lov til at dele den lækre opskrift på sin oliefri pesto her hos mig.