Tiramisu

Jeg har brugt en stor del af mit liv på at have et uvenskab med tiramisu. Men ikke længere! Nu er vi bedste venner. BEDSTE venner! Jeg mener; Whats’s not til like:

Cremethed

Kaffesmag

Et touch af likør

OG: Det kan (faktisk må det meget gerne) laves en dag  i forvejen

OG: Det er meget nemmere at lave, end man skulle tro, især i min version

Man tager en kombi af gode sager = den perfekte dessert

Min tiramisu er uden æg og er en kombination af min nabos overdådige tiramisu med marsala og Stinnas viiirkelig skønne og nemme tiramisu uden alkohol. Stinnas version har den fordel, at man ikke skal bruge æg, hvilket er en ret fint, hvis man 1) gerne vil lave en så nem tiramisu som muligt og 2) ikke (så gerne) spiser æg.

Tiramisu

De der ladyfingers…

… hvad er det nu lige det er, og skal man bage dem selv? Ladyfingers hedder også savoiardi (som er deres italienske navn), og det er små tørre, sprøde, aflange kager, Jeg har hørt fra pålidelig kilde (Cathrine Brandt), at det ikke er besværet værd at bage dem selv, så derfor køber jeg mig til dem. Nemt er jo mit motto.

Så skal vi ikke bare gå i gang?

Dét tror jeg nok lige, vi skal!

Tiramisu
 
Mængde: 4 personer - portionsanrettet
Ingredienser
  • 240 g mascarpone
  • 3 dl piskefløde
  • 1 dl marsala (det er en italiensk likør)
  • 80 g sukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • *
  • Ca. 1½ dl stærk kaffe
  • 2 spsk sukker
  • *
  • Ca. 8 stk. ladyfingers* (svarer til ca. 65-100 g ladyfingers)
  • *
  • Drys: Usødet kakaopulver (den slags man bruger til bagning)
Fremgangsmåde
  1. Stil 4 portionsglas klar.

Kaffen
  1. Lav kaffen, rør den sammen med sukkeret, kom den i en lille, flad beholder/skål eller lignende og lad den køle af, mens cremen laves.

Cremen
  1. Kom mascarpone, piskefløde, marsala, sukker og vaniljesukker i en skål og pisk med elpisker (forsigtigt i starten, da det nemt kan sprøjte lidt).
  2. Pisk blandingen roligt med elpiskeren til massen er en blød, cremet konsistens - PAS PÅ: Cremen skal være blødere, end man umiddelbart tror, da den sætter sig lidt efter piskning. Pisk på elpiskerens laveste hastighed, stop gerne ind imellem og vurder cremens konsistens; Den skal være i retning af lidt tyk vaniljecreme (den slags man bruger til frugtsalat).

Færdiggørelse
  1. Kom et semi-tyndt lag creme i bunden af portionsglassene.
  2. Knæk/skær ladyfingersene så de passer i portionsglasset.
  3. Dyp begge sider af ladyfingersene i kaffen helt kort i kaffen, 1-2 sekunder på hver side (ladyfingersene holdes vandret og dyppes med den brede side nedad), og dryp dem let af.
  4. Læg et lag kaffedyppede ladyfingers så tæt som muligt ovenpå cremen i portionsglassene - de skal så vidt muligt dække hele fladen. Tryk ladyfingersene let ned i cremen.
  5. Læg et lag creme ovenpå ladyfingersene.
  6. Læg endnu et lag kaffedyppede ladyfinger på cremen.
  7. Afslut med et lag creme.
  8. Altså således: lidt creme - ladyfingers - creme - ladyfingers - creme.
  9. Drys IKKE kakao på tiramisuerne indtil lige før servering.

Færdiggørelse
  1. Lige inden servering drysses tiramisuerne med et godt lag kakao.

Opbevaring
  1. Tiramisu kan laves og spises samme dag ELLER de kan med fordel stå tildækket og og trække på køl til dagen efter.

Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Der bruges dette lille antal ladyfingers, da disse tiramisuer portionsanrettes. Skal de laves i fad, bruges en del flere end angivet her, men da jeg ikke har prøvet at lave min tiramisu i fad, kan jeg ikke angive antal ladyfingers til dette.

 

Tiramisu