Tiramisu

Jeg har brugt en stor del af mit liv på at have et uvenskab med tiramisu. Men ikke længere! Nu er vi bedste venner. BEDSTE venner! Jeg mener; Whats’s not til like:

Cremethed

Kaffesmag

Et touch af likør

OG: Det kan (faktisk må det meget gerne) laves en dag  i forvejen

OG: Det er meget nemmere at lave, end man skulle tro, især i min version

Man tager en kombi af gode sager = den perfekte dessert

Min tiramisu er uden æg og er en kombination af min nabos overdådige tiramisu med marsala og Stinnas nemme tiramisu uden alkohol. Stinnas version har den fordel, at man ikke skal bruge æg, hvilket er en ret fint, hvis man 1) gerne vil lave en så nem tiramisu som muligt og 2) ikke (så gerne) spiser æg.

Tiramisu

De der ladyfingers…

… hvad er det nu lige det er, og skal man bage dem selv? Ladyfingers hedder også savoiardi (som er deres italienske navn), og det er små tørre, sprøde, aflange kager, Jeg har hørt fra pålidelig kilde (Cathrine Brandt), at det ikke er besværet værd at bage dem selv, så derfor køber jeg mig til dem. Nemt er jo mit motto.

Så skal vi ikke bare gå i gang?

Dét tror jeg nok lige, vi skal!

Tiramisu
 
Jeg bruger portionsglas på 30 ml til min tiramisu - det er også dem, der ses på billederne til denne opskrift. Disse er købt i ikea og hedder Storsint.
Mængde: 4 personer - portionsanrettet
Det skal du bruge
  • 240 g mascarpone
  • 1 dl marsala (det er en italiensk likør)
  • 80 g sukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 3 dl piskefløde
  • *
  • Ca. 1½ dl stærk kaffe
  • 2 spsk sukker
  • *
  • Ca. 9(-10) stk. ladyfingers*
  • *
  • Drys: Usødet kakaopulver (den slags man bruger til bagning)
Sådan gør du
  1. Stil 4 portionsglas klar.

Kaffen
  1. Lav kaffen, rør den sammen med sukkeret, kom den i en lille, flad beholder/skål eller lignende og lad den køle af, mens cremen laves.

Cremen
  1. OBS: Det er vigtigt, at fremgangsmåden herunder følges, så mascarponeklumper i cremen undgås!
  2. Mascarpone, sukker, vaniljesukker og halvdelen af marsalaen røres sammen med piskeris, til det er helt samlet. Tilsæt herefter den sidste halvdel af marsalaen og rør igen grundigt sammen med piskeris. Herefter tilsættes ca. 1 dl af piskefløden til mascarpone-blandingen, og også dette røres grundigt og lidt effektivt i med piskeris, indtil mascarponeklumperne er helt væk.
  3. Tilsæt resten af piskefløden og pisk med elpisker på laveste hastighed til massen har en blød, cremet konsistens - PAS PÅ: Cremen skal være blødere/lidt mere lind, end man umiddelbart tror, da den sætter sig lidt efter piskning. Pisk på elpiskerens laveste hastighed, stop gerne ind imellem og vurder cremens konsistens - den er PLUDSELIG færdig!

Færdiggørelse
  1. Kom en god spsk mascarponecreme i bunden af hvert glas.
  2. Knæk/skær ladyfingersene i stykker der passer i portionsglassene.
  3. Dyp begge sider af ladyfingersene i kaffen helt kort i kaffen, 1-2 sekunder på hver side (ladyfingersene holdes vandret og dyppes med den brede side nedad), og dryp dem af.
  4. Læg et lag kaffedyppede ladyfingers så tæt som muligt ovenpå cremen i portionsglassene - de skal så vidt muligt dække hele fladen (dækker de ikke HELE fladen, er det altså helt ok). Tryk ladyfingersene let ned i cremen.
  5. Fordel halvdelen af cremen ovenpå de kaffedyppede ladyfingers.
  6. Læg et lag kaffedyppede ladyfinger ovenpå cremen.
  7. Afslut med at fordel den resterende halvdel af cremen ovenpå det sidste lag kaffedyppede ladyfingers.
  8. Drys IKKE kakao på tiramisuerne indtil lige før servering.

Færdiggørelse
  1. Lige inden servering drysses tiramisuerne med et godt lag usødet kakaopulver.

Opbevaring
  1. Tiramisu kan laves og spises samme dag ELLER de kan med fordel stå tildækket og og trække på køl til dagen efter.

Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Der bruges dette lille antal ladyfingers, da disse tiramisuer portionsanrettes. Skal de laves i fad, bruges en del flere end angivet her, men da jeg ikke har prøvet at lave min tiramisu i fad, kan jeg ikke angive antal ladyfingers til dette.

 

Tiramisu