Næsten oliefri rød pesto

Jeg har faktisk aldrig rigtigt spist særligt meget pesto, dels fordi de pestoer, man kan købe, smager ret kedeligt, og dels fordi der er alt for meget olie i til min smag. Så opdagede jeg denne fantastiske grønne oliefri pesto, og nu har jeg lavet en rød variant: En næsten oliefri rød pesto.

Hvordan er er pesto “næsten” oliefri?

Ja, det er måske en lidt søgt formulering, men jeg kalder pestoen “næsten oliefri”, da det er virkelig lidt olie, der bruges. Man kan faktisk godt lave pestoen 100% oliefri (se længere nede), men SÅ forskrækket er jeg ikke. En pesto behøver bare ikke svømme i olie, synes jeg. Og derfor kalder jeg denne pesto for en næsten oliefri rød pesto.

Pestoen her har en mere cremet konsistens, end den olierede version. Bare så du ved det, ik.

Kan pestoen bruges som man ville bruge den pesto, man køber i supermarkedet?

Ja, fuldstændig! Der er ingen forskel i forhold til anvendelse. Selv bruger jeg pesto…

… som smagsgiver i linsebolognese

… som en del af et tapasbord

… som topping på suppe

… som pålæg på ristet rugbrød

… i salater, primært pastasalater

… vendt med kogte kartofler

… på grillede brød

Peberfrugten skal bages…

… dels fordi det giver peberfrugten en helt anden smag, end når den bruges frisk, og dels fordi den bedre blendes ud og giver pesto-konsistens sammenlignet med, hvis man bruger frisk peberfrugt.

Helt oliefri ~ hvordan?

Nogle kan synes, det er rart, at pestoen er helt oliefri, og dette kan også godt lade sig gøre ved to små justeringer:

~ Udskift soltørrede tomater i olielage med tørre soltørrede tomater der udblødes i vand

~ I stedet for at bage peberfrugten i ovnen penslet med lidt olie, kan peberfrugten steges på panden i lidt vand.

Og skal vi så egentlig ikke bare komme i gang med opskriften?

Dét tror jeg nok, vi skal!

 

Næsten oliefri rød pesto
 
For helt oliefri version se opskriftens "I øvrigt"-felt.
Ingredienser
  • 1 rød peberfrugt (skal bages)
  • 50 g soltørrede tomater (dem i olielage)
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk hvid balsamico
  • 50 g usaltede cashewnødder
  • 15 fintrevet parmesan (for vegansk version: 10 g gærflager)
  • ¾ - 1 tsk havsalt
  • Ca. 4-5 spsk koldt vand (måske lidt mere afhængigt af ønsket konsistens)
Fremgangsmåde
  1. Start med at bage peberfrugten:
  2. Tænd ovnen på 200 grader varmluft og lad ovnen varme helt op.
  3. Peberfrugten befris for stilk og skæres i kvarte, membran og kerner fjernes, og peberfrugtstykkerne lægges i et lille ovnfast fad, pensles med en smule olie og bages i ovnen i 15 minutter. Vendes og bages videre i 10 minutter. Mærk om peberfrugten er helt mør, ellers bages den videre.
  4. Lad peberfrugten køle (lidt) af, og skær herefter evt. de brændte kanter væk.
Pesto
  1. Afdryp de soltørrede tomater, knus eller finthak hvidløget og riv parmesanen.
  2. Alle ingredienser kommes i en blender og køres til en pesto med ønsket tekstur.
  3. Smag til samt juster evt. konsistensen med vand undervejs.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Vil man gerne have pestoen helt oliefri, kan dette sagtens lade sig gøre ved to små justeringer:

~ Udskift soltørrede tomater i olielage med tørre soltørrede tomater der udblødes i vand

~ I stedet for at bage peberfrugten i ovnen penslet med lidt olie, kan peberfrugten steges på panden med lidt vand.