Boller der er gode med smør på til morgenmad. Med ost eller marmelade til mellemmåltid. Og med pålæg på til frokost, aftensmad, madpakke eller picnic. Som er saftige og med masser af fuldkorn. Som også gør sig godt efter en tur på brødrister eller i ovn ~ også på dag to og tre. Som er sprøde, smagfulde og pæne (jo, det er vigtigt det der med pænheden!). Som har en let syrlighed takket være maltmelet, skøn smag fra de grove meltyper samt knas fra valnødderne. Og så er bollerne nemme at lave ~ du ved; rør sammen – hæv natten over – bag. Det bliver faktisk ikke meget nemmere.
Maltboller med valnødder
Mængde: 12 stk
Ingredienser
- 25 g gær
- 5 dl vand
- 50 g maltmel
- 100 g rugmel
- 100 g grahamsmel
- 275 g hvedemel
- 75 g valnødder, grofthakkede
- 2 tsk akaciehonning
- 2 tsk salt
Fremgangsmåde
Sammenrøring
- Rør gæren ud i vandet.
- Tilsæt de forskellige slags mel, valnødder, honning og salt og rør dejen godt sammen i en røremaskine (semi-høj hastighed i 15 minutter indtil dejen slipper skålen og hænger i "tråde" når man trækker i den) eller med en håndmixer med dejkroge.
- Dæk dejen med et fugtigt viskestykke, og stil skålen på køl til næste dag.
Bagning
- Tænd ovnen på 275 grader varmluft.
- En bageplade beklædes med bagepapir og stilles klar på køkkenbordet.
- Når ovnen er helt opvarmet, bruges to fugtede spiseskeer til at sætte dejen på bagepapiret (vandet på skeerne modvirker klistring). Der bliver 12 boller.
- Drys bollerne rundhåndet med hvedemel.
- Sæt bollerne ind øverst i ovnen, og bag bollerne her i 12 minutter ved de 275 grader varmluft. Bollerne vil hæve og flække her.
- Skru ovnen ned til 200 grader uden varmluft, flyt bollerne ned i midten af ovnen og bag bollerne i 10 minutter (bruges stegetermometer er bollerne færdige ved en centertemperatur på 96-98 grader).
- Bollerne afkøles på bagerist.
- Når bollerne er til at røre ved, bankes og børstes de let, så det løse mel kommer af.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Bollerne bliver fantastisk lækkert sprøde efter en genopvarmning i ovn:
Tænd ovnen på 225 grader varmluft og lad ovnen varme helt op.
Varm bollerne heri indtil skorpen er helt sprød.
Tænd ovnen på 225 grader varmluft og lad ovnen varme helt op.
Varm bollerne heri indtil skorpen er helt sprød.
Hej Lone.
Det kan du tro, man kan. 50 g gær, hæve 45-60 min. og så bage efter anvisning i opskriften.
Dejligt du har lyst til at bruge opskriften
Rigtig god dag til dig.
Kærlig hilsen Pernille.
Kan man lynhæve dem med 50 gram gær og lade dem hæve i nogle timer ved stuetemperatur hvis ikke man kan vente til med at spise dem til næste dag?
Hilsen
Lone