Kransekage

Til nytår bager jeg altid selv kransekage. Og der skal være nok til både nytårsaften kl. 24 og til dagen derpå. Somme tider bager jeg kransekagestykker, somme tider mere petit fours-inspireret kransekager, ofte en blanding. Her får du opskrift på to versioner af kransekage – traditionel og uden æg. Uanset hvilken version, du vælger, er det virkelig nemt at bage sin egen kransekage, og hjemmelavet kransekage smager bare lige dét bedre.

Helt traditionel og all in

Denne kransekageopskrift er af den helt almindelige slags ~ det vil sige ingen reducering af noget som helst. Det er, hvad det er. Sukker und alles. Det er jo kun nytår én gang om året, ik’.

Denne opskrift stammer fra da vi blev gift, og jeg har brugt den lige siden. Ved vores bryllup blev kransekagerne bagt i hjerteform og massevis, og de faldt i vældig god jord hos såvel brudepar som gæster.

Den ultimative kransekageglasur

For at få den rette glasur, laves den af flormelis og æggehvide; Det er det, der kaldes royal icing eller knækglasur. Æggehviden gør glasuren til den slags, man kender fra bagerens kransekage, som både har et fint lille “knæk”, når man bider den over, og den holder faconen. Desuden har denne type glasur den fordel, at den ikke smelter under opbevaring.

Royal icing kan enten laves traditionelt med æggehvide som i denne opskrift, eller man kan lave en mindst lige så god planteversion.

Og så får du lige mit allerbedste tip til kransekage med perfekt konsistens

Kransekagerne skal meget gerne en tur i fryseren, inden de nydes. Det giver nemlig en ekstra lækker konsistens på kagen; Blød indeni og let sej udenpå. Kan man ikke nå at indfryse kransekagerne, kan de snildt spises og smager dejligt alligevel. Meeen den der tur i fryseren gør altså noget rigtig godt for kagerne.

Kransekage med eller uden æg?

Man kan lave kransekage både med æg og uden, og begge versioner smager dejligt og har perfekt tekstur. Man tror, det er løgn, men det er ganske simpelt: Man bruger bare enten æggehvide eller vand. Samme mængde. ikke så meget besvær eller hokus pokus. Man kan også bare droppe vandet. Nemt, ik?

Chokolade på kransekage?

Mange dypper bunden af deres kransekagestykker/petit fours i mørk chokolade, men det gør jeg ikke. Jeg synes nemlig, chokoladen kommer til at overtage smagsmæssigt, så man ikke kan smage kransekagen ordentligt. Derfor har jeg ikke angivet chokolade til bunden i min opskrift. Men you do you, ik. Og som det ses på billedet, pynter jeg gerne mine petit fours med lidt mørk chokolade.

 

Kransekage - traditionel og uden æg
 
Mængde: 12 kransekagestykker eller 16 små petit fours
Ingredienser
Kransekage
  • 400 g marcipan
  • 100 g flormelis
  • 10 g æggehvide ELLER 10 g koldt vand

Royal icing
  • 110 g flormelis
  • 20 g pasteuriseret æggehvide ELLER lav en aquafaba-royal icing
Fremgangsmåde
  1. Alle ingredienserne blandes grundigt sammen, brug hertil en røremaskine med dejkrog eller bare hænderne.
  2. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme og beklæd en bageplade med bagepapir.
  3. Vej massen og del den i 12 lige store stykker (16 stykker for petit fours), rul hvert stykke til en kugle.
  4. Rul hver kugle ud til en længde på 7 cm, gør bunden lidt flad og tryk hver side flade og op i en rund spids/top, så kransekagestykekrne får den karakteristiske trekantede form.
  5. Til petit fours trilles kugler, som trykkes let, og der placeres en hasselnød eller mandel midt i kagen, som trykkes let ned.
  6. Kransekagestykkerne bages ca. 9-10 minutter, til de er en anelse gyldne. Petit fours bages sandsynligvis en anelse kortere, de skal dog ligesom kransekagestykkerne være en smule gyldne..
  7. Kransekagerne afkøles på bagepapir på en bagerist.
Når kransekagerne er helt afkølede sættes de i fryseren i minimum et døgn (de kan sagtens stå der længere).
  1. Når kransekagerne skal spises, tages de ud af fryseren og optøs til stuetemperatur.
  2. Glasuren røres, det er meningen, at den skal være ret fast.
  3. Kransekagestykkerne dekoreres, hertil bruges en sprøjtepose med en ret lille hul/en lille rund tylle. Er hullet for stort, kan glasuren se lidt klodset ud. Tynd og delikat royal icing på kransekager er vejen frem.
Rigtig god fornøjelse.