Der findes et uendeligt hav af opskrifter på nemme, koldhævede boller derude på det store, vide internet, og her kommer der endnu en. Disse boller er fast inventar i vores familie, og jeg har bagt dem rigtig mange gange, fordi de er så gode, at selv ældstedatter nyder dem. Jep, så er de for alvor godkendt. Og vi er vilde med det sted på bollerne, hvor de sprækker under bagningen ~ lige der er bollerne særligt sprøde, mums. I det hele taget har disse boller en særligt lækker sprød skorpe.
Jeg har finjusteret opskriften ad mange omgange, så de er blevet, som ældstedatter og jeg allerbedst kan lide, og nu sidder den lige i skabet, fordi bollerne er:
Sprøde og seje ~ (Næsten) fuld spade på ovnvarmen samt vand i ovnen
Fint runde ~ Mel og gær, ik! Fordi vi var trætte af flade boller
Let salte ~ Efter min mening giver det brød karakter at blive saltet ordentligt
Utroligt nemme at have med at gøre ~ Rør sammen – sæt i køleskab – sov – vågn – bag – nyd. Simpelthen.
- 25 g gær
- 5 dl lunkent vand
- 650 g mel (heraf gerne 200-250 g fuldkornsmel, fx hvid hvede eller fuldkornsspelt)
- 15 g groft salt
- Evt. lidt frø og /eller kerner, hvis det ønskes
- Rør gæren ud i lidt af vandet.
- Tilsæt resten af vandet, al melet samt saltet.
- Rør/ælt dejen grundigt og roligt igennem enten på røremaskine eller med håndmixer i ca. 5 minutter.
- Dæk dejen til fx med et klæde og stil til hævning i køleskab natten over.
- *
- Tag dejen ud af køleskabet og fjern klædet. Lad dejen stå på køkkenbordet i skålen mens ovnen varmer op.
- Sæt en bageplade i ovnen samt en ildfast fad i bunden af ovnen, tænd ovnen på 270 grader almindelig ovnvarme (jo, 270 grader!), og lad den varme helt op.
- Når ovnen er helt opvarmet lægges et stykke bagepapir på køkkenbordet, og dejen tages med to fugtede spiseskeer fra skålen (hvis det er svært at få dejen delt brug da gerne en saks til lige at snippe dejen over med) og læg 10 klatter dej på bagepapiret. Fugt skeerne for hver gang, der tages ny dej.
- Drys med lidt frø/kerner, hvis dette ønskes ~ jeg synes, det især smager godt med en blanding af solsikkekerner og sesamfrø på toppen.
- Træk bagepapiret med bollerne over på den varme bageplade, kom en glas vand i det ildfaste fad og stænk/spray også gerne lidt vand ind i ovnen. Luk hurtigt ovnlågen, så dampen bliver inde i ovnen.
- Bag bollerne først ca. 18-20 minutter til de er godt gyldne ovenpå (åben ikke ovnlågen, så slipper dampen ud). Efter de 18-20 minutter tages det ildfaste fad med vand i ud af ovnen, og alle bollerne vendes på hovedet, så de også kan bages sprøde i bunden. Bag videre ca. 5-9 minutter til bollerne er flot gyldne også under bunden.
- Bollerne afkøles på rist.
Bollerne er fryseegnede.