Idas yndlingsboller
 
 
Mængde: 12 boller
Ingredienser
 • 25 g gær
 • 5 dl lunkent vand
 • 650 g mel (heraf gerne 200-250 g fuldkornsmel, fx hvid hvede eller fuldkornsspelt)
 • 15 g groft salt
 • Evt. lidt frø og /eller kerner, hvis det ønskes
Fremgangsmåde
 1. Rør gæren ud i lidt af vandet.
 2. Tilsæt resten af vandet, al melet samt saltet.
 3. Rør/ælt dejen grundigt og roligt igennem enten på røremaskine eller med håndmixer i ca. 5 minutter.
 4. Dæk dejen til fx med et klæde og stil til hævning i køleskab natten over.
 5. *
 6. Tag dejen ud af køleskabet og fjern klædet. Lad dejen stå på køkkenbordet i skålen mens ovnen varmer op.
 7. Sæt en bageplade i ovnen samt en ildfast fad i bunden af ovnen, tænd ovnen på 270 grader almindelig ovnvarme (jo, 270 grader!), og lad den varme helt op.
 8. Når ovnen er helt opvarmet lægges et stykke bagepapir på køkkenbordet, og dejen tages med to fugtede spiseskeer fra skålen (hvis det er svært at få dejen delt brug da gerne en saks til lige at snippe dejen over med) og læg 12 klatter dej på bagepapiret. Fugt skeerne for hver gang, der tages ny dej.
 9. Drys med lidt frø/kerner, hvis dette ønskes ~ jeg synes, det især smager godt med en blanding af solsikkekerner og sesamfrø på toppen.
 10. Træk bagepapiret med bollerne over på den varme bageplade, kom en glas vand i det ildfaste fad og stænk/spray også gerne lidt vand ind i ovnen. Luk hurtigt ovnlågen, så dampen bliver inde i ovnen.
 11. Bag bollerne først 20 minutter (åben ikke ovnlågen, så slipper dampen ud). Når de 20 minutter er gået, tages det ildfaste fad med vand i ud af ovnen, og alle bollerne vendes på hovedet, så de også kan bages sprøde i bunden. Bag videre i 5-9 minutter til bollerne er flot gyldne også under bunden.
 12. Bollerne afkøles på rist.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Bollerne bliver også superlækre og genfinder deres sprødhed efter en tur på brødrister (ristes gerne kun på ydersiden) dagen derpå.
Bollerne er fryseegnede.
Recipe by v for vegetarisk at https://vforvegetarisk.dk/idas-yndlingsboller/