Havrerisengrød

Er du modig? Tør du udfordre den traditionelle risengrød? I så fald kan jeg på det ALLERvarmeste anbefale havrerisengrød. Det er simpelthen intet mindre end Risengrød 2.0!

“Men hvad ER havrerisengrød?”  spørger du måske

… og det er et godt spørgsmål, som jeg med glæde skal besvare. Det er grød lavet af havreris. Havreris er ris lavet af havrekerner og fulde af dejlige kostfibre, som er så gode for vores krop og mætter så godt*

Havrerisengrød

Havrerisengrød kan spises i stedet for risengrød og i stedet for havregrød. I juletiden er det oplagt at nyde denne havrerisengrød som alternativ til risengrød, bare som afveksling, ik. Top havrerisengrøden med kanelsukker og smørklat, og du har den skønneste risengrødsvariant med et lækkert, blødt al dente-bid fra havrerisene. Eller top grøden med fx æblegrød eller chia-bær.

Havrerisengrød

Havrerisengrød
Prøv også at servere havrerisengrød med chiabær, det er et lækkert alternativ til smør og kanelsukker både som morgen- og aftensmad

Kan man bruge havreris til andet end denne grød?

Det kan man i hvert fald, for man kan bruge havreris som erstatning for ris i langt de fleste sammenhænge. Jeg bruger den ~ udover som nævnt som alternativ til risengrød og havregrød ~ fx i morgen-ris a l’amande, i risotto, som fyld i salater og supper og generelt som alternativ til ris (vær dog opmærksom på, at havreris er mere faste i konsistensen end traditionelle ris). Havreris har masser af bid og er pæn i alle de retter, jeg har prøvet den i (og alle ved jo, hvor vigtig pænheden er, når det kommer til mad!).

Havrerisengrød

Men nu til grøden:

Havrerisengrød
 
Mængde: 4 personer
Ingredienser
  • 350 g havreris
  • 6 dl vand
  • 12 dl mælk af ønsket type (ko eller en blanding af havre- og soyamælk)
  • 1 tsk salt
  • Evt. 2 tsk vaniljesukker
  • Tilbehør: Fx Kanelsukker + smørklat, frugtgrød eller chia-bær
Fremgangsmåde
  1. Alle ingredienser til grøden kommes i en gryde og koges op under omrøring. Herefter skrues ned, så grøden herefter småkoger roligt (hos mig er det trin 5 ud af 9) og under jævnlig omrøring i 20-25 minutter. Lad evt. grøden hvile 5 minutter væk fra pladen, når kogetiden er slut.
  2. Hvis grøden ønskes mere lind, tilsættes lidt mere vand eller mælk.
  3. Server grøden som traditionel risengrød med kanelsukker og smørklat, eller top med fx æblemos eller chia-bær.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
Havrerisengrød til 1 person:
1 dl havreris
2 dl mælk af ønsket type (plante eller ko)
1½ dl vand
1/4 tsk salt
Evt. ½ tsk vaniljesukker
~
Alle ingredienser til grøden kommes i en lille gryde og koges roligt (hos mig er det trin 5 ud af 9) og under omrøring i 15 minutter. Tag gryden væk fra pladen og lad grøden trække 5 minutter inden servering.
Ønskes grøden lidt mere lind/blød, tilsættes lidt mere mælk eller vand.

 

Havrerisengrød

Havrerisengrød

*Kostfibre pr. 100 g til sammenligning:

Havreris: 7,5 g.

Brune ris 3 g.

Havregryn: 10 g.

Grødris: 0,5 g.

Jasminris: 0,7 g.