
Denne kartoffelsuppe har fulgt mig i efterhånden mange år. Den er enkel, smager dejligt, er budgetvenlig, er fyldig og mætter godt. Jeg serverer altid fuldkornsbrød til supper, det giver gode fibre og endnu mere mæthed.
I det hele taget er jeg ret vild med supper, fordi det er sådan en nem måde at få spist en masse gode grønsager. Som regel inkorporerer jeg protein i mine supper, men denne er “født” uden protein, og sådan forbliver den at være.
Man kan bruge en mængde mindre peber i suppen, end jeg har angivet i opskriften. Den mængde peber, jeg angiver, giver et godt peber-“bid”, men skal fx min yngstedatter være med på suppen, skal der kun det halve i eller måske skal jeg endda undlade peberet. Det giver en mild og venlig suppe, som stadig smager dejligt.
- 600 g kartofler (skrællet vægt)
- 3 porrer
- 8 dl grønsagsbouillon
- ½ lille tsk peber
- 1 lille tsk havsalt
- 3 dl mælk ELLER 2 dl mælk + 1 dl fløde (ikke en fløde, der jævner/tykner suppen!) ~ mælk og fløde kan være enten ko- eller plantebaseret.
- Kartoflerne skrælles og skæres i mindre stykker.
- Porrerne renses og skæres i mindre stykker. Gem de grønne toppe, som skal skæres i helt tynde "halvmåner".
- Kartoffelstykker, porrerstykker (ikke de grønne!) og bouillon kommes i en gryde og koger ved jævn varme, indtil både kartofler og porrer er møre.
- Blend suppen med stavblender til ønsket konsistens.
- Tilsæt herefter ca. halvdelen af de grønne porretoppe (dette kan også undlades, hvis man ikke bryder sig om stykker af grønsager i suppen), og varm suppen igennem nogle minutter.
- Tilsæt mælk og evt. fløde, salt og peber og rør grundigt sammen mens suppen varmes kort og roligt igennem.
- Smag suppen til og juster evt. med vand, hvis suppen ønskes lidt tyndere.
- Server suppen sammen med de resterende grønne porretoppe, lidt frø eller kerner samt godt fuldkornsbrød.