Grov risengrød med rug- og solsikkekerner ~ det er altså ikke rigtig risengrød, kan man måske tænke. Men det ER risengrød, bare i ny og lækker forklædning. Og det betyder ikke, at man skal forkaste den traditionelle risengrød, slet ikke, her er bare et bud på en dejlig variant.
“Men kan børn lide en grov version af risengrød?” tænker du måske
… og til det kan jeg bare sige: De elsker den! Jeg har nemlig opskriften fra en fantastisk køkkendame i en vuggestue, jeg engang arbejdede i, og både børn og voksne var helt tossede med denne grød. Det var altid “Juuhuuu, det er den grove risengrød til frokost i dag!” Total risengrødsglæde over hele linjen.
Risengrød med bid og smag
Det, der adskiller denne risengrød fra en traditionel risengrød er, at der er knækkede rugkerner samt solsikkekerner i grøden. Det giver et dejligt bid i grøden, og samtidig får grøden en skøn fyldig og sødlig smag.
Man kan sagtens toppe en grov risenrød med rug- og solsikkekerner med kanelsukker og smørklat, men prøv også lige dette som en afveksling: Frugtmos, ristet kokosmel og solsikkekerner. Det er himmelsk!
Jeg bruger allerhelst abrikosgrød, fordi det sammen med den ristede kokosmel er et perfekt match, men herhjemme bruger vi også gerne æblegrød, pæregrød eller jordbærgrød som topping.
Og så er det en nem grød at lave. Selvfølgelig.
Før i tiden stod jeg ved risengrødsgryden i halvanden time og rørte og rørte og rørte, indtil grøden var færdig. Men helt ærligt: Det gider jeg simpelthen ikke mere. Så nu har jeg fundet en perfekt måde at lave risengrød på, der kræver et minimum: Koge grøden op i 10 minutter under konstant omrøring, derefter pakke grøden ind og lade den hvile 45. Herefter røre grøden igennem og så er der mad. Bum. Ikke så meget pjat. Og så kan jeg bruge tiden på at hygge mig med noget andet, mens grøden hviler. Totalt win.
Planteversion?
Grov risengrød med rug- og solsikkekerner kan selvfølgelig laves i planteversion; Se hvordan i opskriften.
Vild med risengrød?
Så se da lige min opskrift på risengrød, der er både en traditionel version og så mit allerbedste bud på en plantebaseret risengrød.
- 5 dl vand
- 1 tsk salt
- 200 g grødris
- 125 g skårne rugkerner
- 50 g solsikkekerner
- 1½ liter mini- eller letmælk
- Abrikosgrød (eller æblegrød)
- Ristet kokosmel
- Evt. solsikkekerner
- Vand og salt koges op i en gryde.
- Skru lidt ned for varmen og tilsæt grødris, skårne rugkerner og solsikkekerner, som røres ud i vandet.
- Tilsæt mælken men hold 1 dl tilbage.
- Grøden koges op under omrøring. Når grøden koger, skrues ned på ca. medium varme (hos mig er det trin 6-7 ud af 9) og grøden koges sådan 10 minutter under konstant omrøring.
- Læg låg på gryden og pak den godt ind i et stort håndklæde eller i et tæppe.
- Grøden hviler 45 minutter.
- Efter de 45 minutter tilsættes den sidste dl mælk og grøden røres igennem og varmes under omrøring. Juster evt. med lidt vand eller mælk, hvis konsistensen på grøden ønskes blødere.
- Server med ønsket topping.