Det er sjovt, som ens smagsløg ændrer sig. Der er så mange ting, jeg ikke brød mig om at spise før i tiden, men som jeg nu er virkelig gode venner
med. Kaffe, for eksempel. Og sød kartoffel. Fennikel. Grøn peberfrugt. Pomelo. Og som i denne ret: Græskar.
Græskar er ligesom sød kartoffel sød i smagen (duh!), blød i konsistensen og har den flotteste orange farve både i rå og tilberedt stand. For at give modspil til den søde og lidt tunge smag, synes jeg, det er vigtigt at bruge fx stærke og/eller friske smage samt sprøde grøntsager sammen med græskar og sød kartoffel. I denne salat har jeg blandt andet brugt rødløg og frisk mynte til dette, og så er det en god idé at sætte en god dressing til salaten, det kan være lige den dressing, du allerbedst kan lide, mine forslag er dog en syrlig avocadodressing eller en hummusdressing (hummus lavet med ekstra vand så den kan “dryppes” på salaten i klatter, hvis du forstår?). Man kan også sagtens blot bruge fraiche, en vinaigrette eller nogle oliedryp.
Butternutsquash, perlebyg og quinoa kan sagtens tilberedes på forhånd, så salaten er hurtig at lægge sammen, når den skal bruges.
- ½ butternutsquash (som er et græskar trods navnet) eller ½ hokkaidogræskar
- ½ dl perlebyg (rå mængde!)
- ½ dl hvid quinoa (rå mængde!)
- 2 gode håndfulde frisk spinat
- ½ rødløg
- Frisk mynte i ønsket mængde
- Mandler i ønsket mængde
- Ønsket dressing eller dryp af olivenolie
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft og lad den varme helt op, mens butternutsquashen klargøres:
- Den "lange" del af butternutsquashen skæres fra den runde del - det er den lange del, der skal bruges. Halver den lange del på langs, skrab kerner og indmad væk, og skær græskarret i buede skiver (se billederne). Læg græskarskiverne på en bagepapirsbeklædt bageplade, drys med lidt salt og bag dem i ovnen i ca. 25 minutter til de er møre.
- Kom ½ liter koldt vand + ½ tsk salt i en lille gryde sammen med perlebyggen og kog dette med låg på i 15 minutter. Efter de 15 minutter tilsættes den grundigt skyllede quinoa, og perlebyg og quinoa koges sammen med låg på i 10 minutter. Herefter drænes perlebyg-quinoablandingen for vand.
- Både græskarskiverne og perlebyg-quinoablandingen afkøles, inden salaten lægges sammen.
- Skær rødløg i tynde strimler og skær mandlerne groft (gerne på langs, det ser så fint ud).
- Vend salatens elementer sammen og server med dressing af ønsket type eller dryp af olivenolie.