Flødekartofler


Flødekartofler
 
Mængde: 4 personer
Ingredienser
  • 1½ kg bagekartofler
  • 750 ml (=7½ dl) piskefløde*
  • 1½ tsk paprika
  • 1 tsk løgpulver
  • ¾ tsk muskatpulver
  • 2½ tsk salt
  • ¼ tsk groft sort peber
Fremgangsmåde
  1. Tænd ovnen på 185 grader varmluft.
  2. Bland fløde, paprika, løgpulver, muskat, salt og peber grundigt sammen (gerne i en hældekande af en art).
  3. Skræl bagekartoflerne, vask og tør dem.
  4. Skær kartoflerne i skiver på cirka 3 mm (trin 2 på Microplane mandolinjern).
  5. I et ovnfast fad på 37x25 cm (eller tilsvarende) lægges lagvist først den ene halvdel af kartoflerne.
  6. Herefter hældes halvdelen af flødeblandingen over kartoflerne i fadet.
  7. Tryk kartoflerne lidt ned i fadet.
  8. Læg lagvist den resterende halvdel kartofler i fadet.
  9. Hæld den resterende fløde over.
  10. Tryk kartoflerne lidt sammen.
  11. Bag flødekartoflerne ca. 50 minutter, til kartoflerne er møre og overfladen brun flere steder (midtvejs i bagningen kan man evt. "flytte" lidt af fløden fra siderne af fadet og hen oven på de øverste kartofler).
Rigtig god fornøjelse.

 
Mornaykartofler
 
Mængde: 5-6 personer
Ingredienser
  • 2 kg kartofler (vægten er inden skrælning)
  • 3 kartoner Mornaysauce (de plejer at være på 500 ml pr. karton)
  • 1 tsk paprika
  • ½ tsk muskatnødpulver
  • 1 tsk groft salt
  • ¼ tsk groft sort peber
Fremgangsmåde
  1. Mornaysauce, krydderier, salt og peber blandes grundigt i en skål.
  2. Kartoflerne skrælles og skæres i tynde skiver.
  3. Tænd ovnen på 180 grader varmluft og lad den varme op.
  4. Kom kartoflerne i et fad str. 32 x 32 cm.
  5. Hæld Mornaysaucen (der jo allerede er blandet med krydderier, salt og peber) over kartoflerne og bland det hele meget grundigt.
  6. Mornaykartoflerne bages ca. en time til toppen er boblende og gylden/mørkt gylden mange steder, og kartoflerne er møre.
Rigtig god fornøjelse.