Flødekartofler
Mængde: 4 personer
Ingredienser
- 1½ kg bagekartofler
- 750 ml (=7½ dl) piskefløde*
- 1½ tsk paprika
- 1 tsk løgpulver
- ¾ tsk muskatpulver
- 2½ tsk salt
- ¼ tsk groft sort peber
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 185 grader varmluft.
- Bland fløde, paprika, løgpulver, muskat, salt og peber grundigt sammen (gerne i en hældekande af en art).
- Skræl bagekartoflerne, vask og tør dem.
- Skær kartoflerne i skiver på cirka 3 mm (trin 2 på Microplane mandolinjern).
- I et ovnfast fad på 37x25 cm (eller tilsvarende) lægges lagvist først den ene halvdel af kartoflerne.
- Herefter hældes halvdelen af flødeblandingen over kartoflerne i fadet.
- Tryk kartoflerne lidt ned i fadet.
- Læg lagvist den resterende halvdel kartofler i fadet.
- Hæld den resterende fløde over.
- Tryk kartoflerne lidt sammen.
- Bag flødekartoflerne ca. 50 minutter, til kartoflerne er møre og overfladen brun flere steder (midtvejs i bagningen kan man evt. "flytte" lidt af fløden fra siderne af fadet og hen oven på de øverste kartofler).
Rigtig god fornøjelse.
Mornaykartofler
Mængde: 5-6 personer
Ingredienser
- 2 kg kartofler (vægten er inden skrælning)
- 3 kartoner Mornaysauce (de plejer at være på 500 ml pr. karton)
- 1 tsk paprika
- ½ tsk muskatnødpulver
- 1 tsk groft salt
- ¼ tsk groft sort peber
Fremgangsmåde
- Mornaysauce, krydderier, salt og peber blandes grundigt i en skål.
- Kartoflerne skrælles og skæres i tynde skiver.
- Tænd ovnen på 180 grader varmluft og lad den varme op.
- Kom kartoflerne i et fad str. 32 x 32 cm.
- Hæld Mornaysaucen (der jo allerede er blandet med krydderier, salt og peber) over kartoflerne og bland det hele meget grundigt.
- Mornaykartoflerne bages ca. en time til toppen er boblende og gylden/mørkt gylden mange steder, og kartoflerne er møre.
Rigtig god fornøjelse.