
Efterår er æbletid, og det går ~ madmæssigt ~ sjældent stille for sig herhjemme. Så mange æbler, så mange retter, så lidt tid. Her byder jeg på skønne æblemuffins, som er bløde og søde, lækre og med fuldkornsmel. Jeps, det er de. Og det bliver de ikke dårligere af, skulle jeg hilse at sige! Man kan naturligvis bare bage dem udelukkende med hvedemel, men jeg synes, de får en dejlig fylde med fuldkornsmelet.
Som altid har jeg reduceret sukker- og smørmængde sammenlignet med mere traditionelle muffinsopskrifter, men der er dog stadig begge dele i disse muffins, samt et enkelt æg. Vil man gerne have veganske muffins, kan man tage et kig på mine blåbærmuffins, mine rabarbermuffins samt mine bananbrødsmuffins.
Denne opskrift er en grundopskrift. Her har jeg bagt muffinsene med æbler, men man kan sagtens udskifte med alle slags bær og andre ikke for våde frugter, fx nektarin eller frisk ananas (brug ca. 200 g).
- 2 æbler
- 150 g hvid hvedemel (som er en fuldkornstype), ellers fint fuldkornsspeltmel
- 150 g hvedemel
- 100 g brun farin
- 1 tsk natron
- 1½ tsk kanel
- ¼ tsk knust havsalt
- Evt. Lidt hakkede hasselnøddekerner (ikke for finthakkede)
- 1 æg
- 1¾ dl mælk
- 100 g smeltet smør
- 1 tsk æblecidereddike
- Tænd ovnen på 160 grader alm. ovnvarme.
- Bland de tørre ingredienser i én skål og de våde i en anden skål.
- Kom de våde ingredienser over i de tørre ingredienser ad et par omgange og rør dejen sammen lige akkurat nok til, at den er fint blandet. Dejen skal ikke "over-røres".
- Tilsæt æblestykkerne og bland. Igen: Ikke "over-røre" i dejen.
- Smør en muffinform med lidt smeltet smør og fordel dejen heri enten med to spiseskeer eller en is-scooper. Flad ikke dejen ud i formen, lad den gerne være toppet op.
- Bag muffinsene i ca. 25 minutter.
- Lad dem køle af 5-10 minutter, inden de tages ud af formen.
- Muffinsene smager dejligt både lune og kolde.