Kender du Bøf Lindstrøm, den traditionelle svenske hakkebøf med rødbede, løg og kapers i? Det var jeg ret vild med, dengang jeg spiste kød, så hvad gør man, når man savner sin Bøf Lindstrøm, men ikke længere spiser kød? Man laver den da bare i kødfri version, her som en Bønnefarsbrød Lindstrøm. Og må jeg have lov at sige, at jeg personligt synes, det er et ret så godt bud på en grøn version af denne ret. Bare så’n helt ubeskedent.
Fleksibel Lindstrøm
Jeg har lavet denne ret som et farsFRITbrød her, lavet på bønner og uden æg som bindemiddel. Bønnefarsbrød Lindstrøm bages drysset med pankorasp i ovn, hvilket gør det lidt panko-sprødt på ydersiden og stadig saftigt indeni.
Men man kan også bruge “farsen” og stege den som bøffer eller frikadeller. Når man steger “farsen” som deller eller bøffer, er tilberedningstiden kortere end i ovn, hvorved løg, kapers og rødbeder bibeholder masser af tekstur. Men tag ikke fejl, det er også virkelig lækkert, når det er bagt i ovn!
Det ér da fleksibelt, ik?
Smagsfylde i det grønne Bønnefarsbrød Lindstrøm
Fordi den vegetariske version af bøf Lindstrøm ikke indeholder kød, har jeg givet farsbrødet smagsfylde på andre måder, her med sød sennep (som jo i virkeligheden er mere pikant, end den er sød) og en smule røget paprika. Det er ikke meningen, at den røgede paprika skal kunne smages, den er blot med til at give en fylde og være en del af helhedssmagsindtrykket.
Derudover indeholder Bønnefarsbrød Lindstrøm som originalen løg, syltede rødbeder samt kapers, og her er der jo i sig selv meget smag og umami at hente.
Og det giver tilsammen et virkelig smagfuldt bønnefarsbrød. Eller deller. Eller bøffer.
Nyd Bønnefarsbrød Lindstrøm varmt eller koldt
Bønnefarsbrødet smager dejligt sammen med fx ovnbagte kartoffelbåde og en råkost, men prøv det også koldt på rugbrød sammen med lidt rucola. Dét er bare frokost-lækkert!
Er du som jeg vild med plantedeller og -bøffer?
Så er du nødt til at klikke HER og se mine bud på netop grønne deller og bøffer!
- 1 dåse kidneybønner (=240 g kogte)
- 75 g havregryn
- 1 lille/medium løg
- 140 g syltede rødbeder
- 30 g kapers
- 2 spsk sød sennep
- 1 tsk tørret salvie
- ½ tsk muskatnødpulver
- 1 knsp røget paprika
- 1 toppet tsk havsalt
- ½ tsk peber
- Pankorasp til overfladen (undlades hvis "farsen" bruges til deller eller bøffer)
- Skyl og afdryp kidneybønnerne grundigt.
- Skær rødbederne i små tern/stykker.
- Ordn og skær løget i grove stykker.
- Kidneybønner, havregryn, løg og salt køres til en relativt fin masse i foodprocessor.*
- Bønnemassen kommes over i en skål, og de øvrige ingredienser tilsættes og blandes grundigt i.
- Læg "farsen" på en bagepapirsbeklædt bageplade og form farsen til et aflangt brød på 16-17 cm (eller form farsen til 4 bøffer eller 8-10 deller, disse hviler blot på fx en stor tallerken).
- Drys/tryk pankorasp så vidt muligt på hele farsbrødet (ikke på bunden) (panko bruges ikke til deller/bøffer).
- Lad farsbrødet (/dellerne/bøfferne) hvile en halv times tid.
- Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme og lad den varme helt op.
- Når ovnen er helt opvarmet, sættes bønnefarsbrødet deri og bages 30 minutter. Giv evt. grillvarme i ovnen til sidst for at give pankoraspen lidt farve ~ hold øje!
- (Laves bøffer/deller steges disse i neutral olie på en pande ved middel temperatur, hos mig er det trin 5(-6) uf af 9).
Og “farsen” kan som nævnt også steges som deller (eller bøffer):