Man kan aldrig få for mange opskrifter på vegetarbøffer og -deller, hvis du spørger mig. Så her byder jeg på virkelig lækre bønnebøffer med quinoa og sød kartoffel. Bøfferne indeholder også en smag, man efter min mening bruger alt for lidt, nemlig engelsk sauce.
OG: Man kan sagtens udskifte sød kartoffel med græskar, enten hokkaido eller butternutsquash.
“Engelsk sauce ~ er der ikke ansjoser i det? Og hvad sker der for alle de havregryn?”
… tænker du måske. Jo, i nogle engelske saucer er der ansjoser, men bestemt ikke i alle. Der må man lige dreje flasken og læse ingredienslisten. Jeg bruger engelsk sauce fra Beauvais, fordi den er vegansk, og så synes jeg godt om smagen.
Mængden af havregryn, jeg bruger i mine opskrifter på vegetardeller og -bøffer, er større, end man ellers ser i lignende opskrifter. Dette skyldes, at havregrynene erstatter de æg, man ofte støder på også i vegetaropskrifter. Havregryn fungerer som “klister” ligesom æg, og i den rette mængde vil havregrynene sørge for, at bøfferne/dellerne holder formen under stegning. Der sker nemlig det, at selvom farsen virker god inden stegning, bliver den blødere ved stegning, og så kan man risikere at stå med flade bøffer eller deller. Og det gider vi ikke, vel?
…And the honour goes to…
Kender du Mutti Online? Hun har det skønneste univers både på sin blog og på Instagram med billeder, ord og opskrifter. Og så lavede hun nogle temmeligt læxi vegetardeller med aubergine, som jeg blev så inspireret af. Derfor skal en stor del af æren for denne opskrift tilfalde den meget søde Bodil. Mine bønnebøffer med quinoa og sød kartoffel er stærkt inspireret af hendes vegetardeller med aubergine, og derfra har jeg så gjort opskriften til min egen i forhold til smage og mængder samt udeladelse af æg.
Psst.
Vild med vegetariske og plantebaserede/veganske deller og bøffer? Så tag et kig på min Deller & Bøffer-kategori!
- 80 g rå quinoa i ønsket farve (på billederne er brugt 50/50 hvid og sort quinoa) + 5 dl vand + ½ tsk salt (= 230 g kogt)
- 230 g sød kartoffel med skræl eller græskar uden skræl
- 230 g butterbeans
- 1 løg
- 3 spsk engelsk sauce (den fra Beauvais er i hvert fald vegetarisk)
- 80 g finvalsede havregryn
- En god håndfuld frisk krydderurt, fx rosmarin eller oregano ELLER 1½ tsk tørret
- ½ tsk tørrede chiliflager
- 1 tsk salt
- ¼ tsk groft peber
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft og lad den varme op, mens sød kartoffel klargøres:
- Sød kartoffel med skræl/græskar uden skræl skæres i tern af ca. 1½ x 1½ cm, lægges på en bagepapirsbeklædt bageplade og bages UDEN olie og krydderier i ca. 20 minutter, til kartoffelternene er lige akkurat møre og har fået lidt farve.
- Skyl og kog quinoa + vand + salt roligt med låg på gryden ca. 15 min. Dræn den kogte quinoa for overskydende vand efter kogning.
- Skyl og dræn bønnerne, kom dem i en skål og blend med stavblender bønner, engelsk sauce og 75 g af den kogte quinoa til en helt glat masse.
- Tilsæt de øvrige ingredienser undtagen tern af sød kartoffel/græskar og bland det hele grundigt.
- Vend til sidst forsigtigt kartoffel-/græskarternene grundigt i. Farsen er fast, dette er meningen, da det giver formfaste bøffer også ved stegning.
- Form til 7-8 bøffer og lad disse hvile 30-40 minutter.
- Opvarm neutral olie på en pande og steg bøfferne ved lidt over medium varme til de er flot gyldne.