Nu bliver det virkelig old school, for her byder jeg på min bedstemors julekringle. Æ jhylkårg som de siger i Thy (aka. julekagen på rigsdansk), hvilket min bedstemor altid har kaldt den – selvom den i hendes skrevne opskrift hedder en ønskekrans. Så det der med at kært barn har mange navne er i dette tilfælde så absolut ingen løgn.
Lad os lige begynde med at få noget ud af verden
Kringle? Kage? Krans? Stang? Det er svært helt at sætte en beskrivelse på dette bagværk. i virkeligheden er stang måske det, der kommer tættest på, men… nej, de andre muligheder er hyggeligere. og det er jo lidt en juledag – selvom min bedstemor bagte sin julekage flittigt året rundt. så jeg er endt på kringle, for en krans er det ikke, og da det er en gærdej, er det heller ikke rigtig kage, selv det er i kageuniverset. Jaja. Så nu er det altså en kringle. Punktum.
Ingen opskrift uden mit eget twist
Min bedstemors oprindelige opskrift indeholder to æg, og da jeg så vidt muligt gerne vil lave mad uden æg, lavede jeg dejen om til min egen version (dog pensler jeg kringlen med sammenpisket æg, da jeg endnu ikke har fundet en måde at få bagværk lige så flot og gyldent med andre penslingsmetoder).
Min mor er vokset op med min bedstemors julekringle, og min far har kendt den siden sin ungdom, og da de lagde smagsløg til mit første forsøg på at genskabe æ jhylkårg – på min måde selvsagt – var de intet mindre end begejstrede. Udsagn som “den bedste julekringle” og “bedre end bedstemors” var blandt andre at høre.
Jeg blev overrasket…
… da jeg gennemlæste mine bedstemors opskrift: Den var sjovt nok ikke særligt smør- eller sukkertung. Altså, selvfølgelig er der remoncen, men den er slet ikke så overvældende som gængse lignende opskrifter. Det betyder dog ikke, at kringlen er tør – tværtimod; Den er blød, sød og totalt hyggelig.
Rosiner i kringlen – eller hvad?
Som barn kunne jeg ikke lide min bedstemors julekage, fordi der var rosiner i. Da jeg skulle bage den til mine forældre, valgte jeg dog at bruge rosiner i fyldet, fordi jeg ved, de godt kan lide det. Og så skete der noget højst mystificerende: Jeg kunne også godt lide det! rosinerne bager ud og bliver en blød og saftig del af remoncen.
Men hey, hvis du ikke er til rosiner i bagværk, så kan jeg på det varmeste anbefale at bruge dadler (dem fra pose, ikke de bløde i papæske). Man kan også fylde Bedstemors julekringle med fx syltet appelsinskal eller sukat. eller man kan lave en kombi.
Det bliver ikke nemmere at bage en skøn kringle
Som altid forsøger jeg at gøre mine opskrifter så nemme og ikke-tidskrævende som muligt. Min version af min bedstemors julekringle skal fx kun hæve en enkelt gang, så man kan faktisk have en lækker kringle klar på ca. 1 1/2 fra man begynder, til man kan sætte tænderne i en blød, sød, saftig, nybagt og lun julekringle.
Ikke dårligt, vel?
- 2 dl mælk (ko eller plante)
- 50 g gær
- 50 g smør
- 100 g hvid hvede mel (det er et helt lyst fuldkornsmel)
- ca. 250 g hvedemel
- ¼ tsk groft salt
- 20 g sukker
- 1 tsk kardemomme
- 1 æg til pensling
- 100 g smør
- 100 g sukker
- 1 tsk kardemomme
- ½ tsk kanel
- 100 g rosiner/dadler (dem fra pose, ikke fra papæske)
- Perlesukker
- Hasselnøddeflager/mandelflager/semi-grofthakkede mandler el. hasselnødder
- Bruger du rigtigt smør (altså ikke en smørbar variant), rives smørret på den grove side af et rivejern. bruger du smørbart smør, skal dette blot blive blødt i stuetemperatur.
- Bruger du dadler, skæres disse ud i rosinstørrelse.
- Alle ingredienserne til fyldet røres grundigt sammen, når smørret er blødt nok til det.
- Gæren udrøres i mælken.
- Det smeltede smør tilsættes, og blandingen røres sammen.
- De øvrige ingredienser tilsættes, hold lidt af hvedemelet tilbage og tilsæt det efter behov.
- Dejen er lige akkurat ikke klistrende, når den er klar.
- Del dejen i to lige store stykker (jeg vejer altid dejen af til dette).
- Hver dej-del rulles ud i et rektangel på 18 x 35 cm.
- Fordel fyldet på midten af de to stykker udrullet dej, lad 3 cm være fri i enderne og 4-5 cm fri i siderne, da dejen skal foldes ind over fyldet, de to dejsider skal lige akkurat mødes på midten
- Stængerne flyttes forsigtigt over på en bagepapirs beklædt bagplade - de skal ligge på pladens lange led og kan være på den samme plade.
- læg et viskestykke over julekringlerne og lad dem hæve 40 minutter.
- Ti minutter inden endt hævetid tændes ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme.
- Efter endt hævetid pensles julekringlerne med sammenpisket æg, drysses med nødderne og riiigeligt perlesukker.
- Julekringlerne bages ca. 15 minutter, til de er fint gyldne.
- Afkøles på bagerist.
125 g marcipan
2 tsk vaniljesukker
1 tsk kardemomme
100 g syltet appelsinskal
Drys med perlesukker (enten alm. rørsukker eller perlesukker af rørsukker) samt mandelflager
Den her gør lykke hos mine familiemedlemmer der er veganere! Og også dem der ikke er.
Så tak for at dele din opskrift.