Asiatisk one pot med græskar og brune ris ~ man kunne argumentere for, at det måske ikke er entydigt asiatisk, når der er græskar i. Og bruger man overhovedet brune ris ude i det der Østen?
Så hvorfor kalder jeg retten noget med “asiatisk”?
Fordi der er kokosmælk i. Og rød karrypasta. Og derfor går den helt perfekt sammen med frisk koriander og sesamfrø. Og de brune ris ~ der bruges jo ris ude i Østen, så jeg lader det være op til min frie fortolkning af bruge de brune af slagsen. Og derfor drister jeg mig til at kalde retten “asiatisk”.
Hvad er det der “one pot” egentlig for noget?
One pot er en type ret, hvor man kun benytter en enkelt gryde eller pande i tilberedningen. Risotto er fx faktisk en one pot-ret. Det samme er suppe. Begrebet one pot er blevet en populær betegnelse, som giver et fint indtryk af, at det er en nem ret (og ~ hurra ~ med ikke meget efterfølgende opvask).
Mange har dog den opfattelse, at man i en one pot tilsætter alle ingredienser på én gang, som som man fx ofte gør i one pot pasta-retter, men det er ikke nødvendigvis tilfældet. En one pot kan sagtens indeholde flere trin i forhold til tilsætning af ingredienser, de har dog én bestemt ting til fælles: At de som nævnt tilberedes i kun en enkelt gryde eller pande.
En enkelt af alting
Én gryde. En dyb tallerken. En gaffel. Sådan laves og nydes denne lækre asiatisk one pot med græskar og brune ris. Det er altså både nem, lækker, hyggelig og sjælevarmende comfortfood. Og farverne, ik!
- 250 g brune ris
- 1 rød peberfrugt*
- 2 dåser kokosmælk, light eller almindelig eller en kombi
- 2 tsk rød karrypasta
- 1 grøntsagsbouillonterning
- 4 dl vand
- 1½ tsk salt
- ¼ tsk groft, sort peber
- *
- 1 butternutsquash eller 1 hokkaido
- 3 fed hvidløg
- 2 løg
- 100 g grønkål eller palmekål
- 200 g edamamebønner eller en dåse kikærter
- Saft af 1 lime
- 3 spsk soya
- *
- Sesamfrø
- Frisk koriander
- Befri peberfrugten for stilk, membraner og kerner og kør den til en fin masse i en minihakker.
- Ris, den fintblendede peberfrugt, kokosmælk, rød karrypasta, grøntsagsbouillonterning, vand, salt og peber kommes i en stor gryde og koges op. Når det koger skrues ned på simreniveau (hos mig trin 3 ud af 9), og der lægges låg på gryden. Risene koger 20 minutter, inden der skal flere ingredienser i ~ rettens kogetid er i alt 45 minutter.
- Mens risene koger, ordnes grøntsagerne ~ begynd med græskarret, da det skal i før de andre grøntsager:
- ~ Græskar skrælles, befris for kerner og tråde samt skæres i grove stykker på ca. 2 x 2 cm (for små tern koger for nemt ud, for store tern skal koge for længe)
- ~ Hvidløg skæret helt fint eller knuses i en hvidløgspresser
- ~ Løg pilles, halveres på langs og skæres i mediumfine strimler
- ~ Grønkål/palmekål skæres i medium stykker (ikke for små)
- ~ Edamamebønner kan tages direkte fra fryseren
- Når risene har kogt 20 minutter tilsættes græskarstykkerne. Bland og kog videre med låg på gryden.
- Når ris + græskar har kogt 10 minutter tilsættes rettens øvrige ingredienser, retten blandes, koges op og skrues igen ned på samme simreniveau som tidligere. Læg låg på gryden og kog 15 minutter. Omrøring ind i mellem, så retten ikke sætter sig på grydens bund.
- Retten er færdig, når ris og græskarstykker er møre.
- Server med sesamfrø og frisk koriander til.