Mørkt maltrugbrød med syltet appelsinskal og hele hasselnødder

Det skal ikke være nogen hemmelighed at jeg er ret så vild med rugbrød, og her er nyeste skud på stammen: Et mørkt maltrugbrød med syltet appelsinskal og hele hasselnødder.

Tak til Den store bagedyst

Idéen til dette superlækre rugbrød fik jeg, da jeg så et afsnit af Bagedysten, hvor de skulle bage rugbrød. En af deltagerne bagte et rugbrød med appelsin i (jeg kan ikke helt huske, hvordan appelsinen præcist optrådte i rugbrødet), og så begyndte min hjerne at brygge. Fordi wauw det lød lækkert!

Mørkt rugbrød med syltet appelsinskal og hele hasselnødder

3 grundelementer + en klassiker

Jeg var med det samme klar over, at mit rugbrød skulle indeholde 3 særlige ingredienser:

Syltet appelsinskal ~ for sød appelsinsmag og tekstur

Hele hasselnødder ~ for knas og lækker nøddesmag

Mørkt maltmel ~ jo mørkere, jo bedre som kontrast til appelsin og nødder

Og det klassiske element:

Min opskrift på mit yndlingsrugbrød, som er så dejligt nemt at lave.

Hvilke ingredienser jeg bruger?

Jeg bruger altid syltet appelsinskal fra Dr. Oetker, tryk HER for at se hvilken.

Af mørkt maltmel bruger jeg oftest det fra Aurion, men sidst jeg købte maltmel, købte jeg fra Bag & Co., som viste sig at være endnu mørkere, end det mørke maltmel fra Aurion. Mine øjne og smagsløg var i himlen! Se bare her på billeder, hvor smukt mørkt rugbrødet er.

(Psst: Er man ikke til SÅ mørkt rugbrød kan man reducere mængden af maltmel, fx til det halve, når man bruger det fra Bag & Co.)

Vigtigt maltmels-tip!

Maltmel er lidt dyrere end almindeligt mel, men gør dig selv den tjeneste at købe en af de to varianter, jeg nævner ovenfor. Det mørke maltmel, man kan købe i supermarkederne er SLET ikke lige så lækkert. Og da du kun skal bruge 20 g maltmel til et rugbrød, holder sådan en pakke længe.

Hvad spiser man på mørkt maltrugbrød med syltet appelsinskal og hele hasselnødder?

Ost! Ost af alle slags! En god skæreost eller brie er mine favoritter. Kan man lide blå ost (det kan jeg ikke), er jeg sikker på, det også er lækkert til.

Og faktisk er rugbrødet også virkelig lækkert bare som bidebrød.

Ekstra-tip ~ nu bliver det ekstra lækkert

Prøv også at komme grofthakket mørk chokolade i! Si’r det bare!

Og evt. mere syltet appelsinskal.

Si’r det bare!

 

Mørkt maltrugbrød med syltet appelsinskal og hele hasselnødder
 
Mængde: 1 brød i en rugbrødsform str. 31 x 11,5 x 7 cm)
Ingredienser
 • 6 dl vand, lillefingervarmt
 • 15 g gær
 • 260 g grovvalsede havregryn
 • 300 g rugmel
 • 100 g syltet appelsinskal
 • 100 g hele hasselnøddekerner
 • 50 g hørfrø
 • 20 g mørkt maltmel
 • 20 g groft salt
 • Drys: Masser af hasselnøddeflager
Fremgangsmåde
 1. Opløs gæren grundigt i vandet.
 2. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør dejen grundigt sammen, enten med grydeske eller i røremaskine.
 3. Beklæd en 2 liters rugbrødsform med bagepapir og kom dejen heri.
 4. Med en fugtet dejskraber (den skal fugtes jævnligt undervejs) trykkes dejen meget grundigt ned i formen, ud i alle hjørner, til alle kanter og ned i formen. Dette gøres for at undgå lufthuller i dejen. Vandet på dejskraberen modvirker, at dejen klistrer.
 5. Bank formen med dejen hårdt mod bordet nogle gange, igen for bedst muligt at undgå lufthuller.
 6. Kom drys, fx solsikkekerner, på rugbrødet og tryk dette let ned i dejen.
 7. Stil rugbrødet til hævning 45 min. ved stuetemperatur.
 8. Når de 45 min. er gået, tændes ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme, og ovnen varmes helt op.
 9. Formen med rugbrødsdejen sættes på en bagerist og bages midt i ovnen i ca. 60 minutter. Bruges stegetermometer, er rugbrødet færdigt ved 98-99 grader.
Rigtig god fornøjelse.