Syltede gulerødder

Syltede rødløg er efterhånden blevet en almindeligt kendt og brugt sag i mange hjem. Og alle kender jo syltede rødbeder og agurker. Men kender du også syltede gulerødder?

Hvad bruger man syltede gulerødder til?

Jeg bruger dem rigtig gerne i wraps og sandwich, fordi de er sådan et lækkert syrligt og sprødt bidrag i netop de sammenhænge. Man kan også bruge syltede gulerødder i salater, men som med alt sur-sylt skal man dosere, så syrligheden ikke får overtaget i fx. salaten (eller sandwichen/wrap’en)

Wraps med tofu og grønt
Her er de syltede gulerødder brugt i en wrap. Mængden er ikke stor, fordi gulerødderne ikke skal overtage med deres syrlighed

Hvor syrligt skal sådan noget sur-sylt være?

Tja, det er jo en ret subjektiv vurdering. Nogle kan lide det så surt, at det hviner, nogle kan lide det mere sødligt-surt. Derfor må man ~ som altid i forbindelse med mad og opskrifter ~ smage sig frem, så man rammer netop den syrlighed, man godt kan lide. Jeg selv kan godt lide sur-sylt til den ret syrlige side, så derfor er min opskrift naturligvis derefter.

Én lage, mange muligheder

En eddikelage som denne kan bruges til rigtigt mange ting, da det er en basisopskrift. Så brug den udover til disse syltede gulerødder også til rødløg, agurker og rødbeder. Og hvad man nu ellers kan finde på at sylte. Det kunne måske være fennikel. Squash. Eller hvad med blomkål?

 

Syltede gulerødder
 
Ingredienser
  • Gulerødder i ønsket mængde

Eddikelage
  • (Mængden tilpasses afhængigt af, hvor mange gulerødder man sylter)
  • 2 dl æblecidereddike
  • ½ dl koldt vand
  • 1 tsk sukker
  • ¼ tsk groft sort peber
  • Evt. fyld, fx laurbærblade, sennepsfrø, fennikelfrø, hele peberkorn
Fremgangsmåde
  1. Æblecidereddike, vand, sukker og peber røres sammen, indtil sukkeret er opløst.
  2. Gulerødderne skrælles og enten skrælles i lange, tynde "baner" med fx en tyndskræller eller skæres i tynde "mønter".
  3. Gulerødderne kommes i en beholder, der kan lukkes med låg.
  4. Hæld eddikelagen over gulerødderne, lagen skal næsten dække gulerødderne, men behøver ikke dække helt til at begynde med, for gulerødderne bliver bløde efter lidt tid i lagen og trykkes herefter helt ned i lagen.
  5. Tilsæt evt. ønsket fyld, fx laurbærblade og sennepsfrø.
  6. Luk låget og sæt beholderen i køleskabet.
  7. Lad gerne de syltede gulerødder trække nogle timer inden brug.
  8. Afdryp den ønskede mængde syltede gulerødder i en sigte inden brug for at undgå, at de væder for meget i fx en sandwich.
  9. De syltede gulerødder kan opbevares rigtig længe i tætsluttende beholder i køleskabet.
Rigtig god fornøjelse.

 

Syltede gulerødder