Når efteråret gør sin entré, følger der en masse lækre, grove grøntsager med, som glæder os med næring og nydning efteråret og vinteren igennem. Min absolutte yndlingsmåde at tilberede rødderne på er at ovnbage dem, så her får du en generel fremgangsmåde på ovnbagte rodfrugter.
Hvad er rodfrugter egentlig?
“Rodfrugter” er fællesbetegnelse for grøntsager, hvor primært roden anvendes. Alle rodfrugter er i princippet grøntsager, men ikke alle tæller som grøntsager ifølge Fødevarestyrelsens kostråd. Det handler primært om, hvor meget stivelse de indeholder. Fx er kartofler ikke rodfrugter, selvom de vokser under jorden, da kartofler har et langt højere indhold af stivelse end de rigtige rodfrugter. Den korrekte betegnelse for kartofler er da heller ikke “rodfrugt”, men “rodknold”. Og for nu at gøre forvirringen total, så er søde kartofler faktisk ikke kartofler/rodknolde, men rodfrugter.
Rodfrugter er et overflødighedshorn af lækkerier
Disse superstjerner er blandt andet en del af rodfrugtfamilien:
Gulerod
Pastinak
Persillerod
Sød kartoffel
Knoldselleri
Rødbede
Jordskok
Én fremgangsmåde, alle rodfrugter
Opskriften herunder angiver fremgangsmåde på ovnbagte rødbeder, men fremgangsmåden er den samme for alle rodfrugter (dog kan mængderne variere). Kartofler (ikke bagekartofler) tilberedes på samme måde som rodfrugter.
Rodfrugter skal som minimum vaskes grundigt før de anvendes. Nogle rodfrugter kan ikke spises med skræl (fx rødbeder og knoldselleri), andre rodfrugters skræl kan sagtens spises, når den er renset (fx gulerødder, jordskokker og søde kartofler).
Rodfrugter kan spises rå, de kan dampes, koges, bages eller kommes i supper eller sammenkogte retter. Rodfrugter er helt utroligt anvendelige og alsidige.
Alle rodfrugter (samt kartofler, søde kartofler og græskar), jeg kan komme i tanke om, kan tilberedes på måden, jeg beskriver i opskriften, hvilket jeg synes, er den nemmeste måde at tilberede rodfrugter på, ikke mindst fordi det kræver et minimum af indsats samt at ovnbagte rodfrugter altid har sådan en skøn konsistens (som selvfølgelig afhænger af rodfrugten, der tilberedes).
Flere opskrifter med rodfrugter?
Så gerne: Se fx Bønne Stroganoff, Rodfrugtfad med linser, Kikærte-knoldsellerideller, Jordskokkesuppe eller Efterårssalat med sød kartoffel. For bare lige at nævne nogle få, ik.
- 1 kg rå rødbeder (den angivne vægt er med skræl)
- 1½ spsk olie, fx neutral olie eller olivenolie
- 1 tsk havsalt
- Evt. lidt peber
- Se "I øvrigt" for variationsforslag
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft og lad den varme helt op.
- Beklæd en bageplade med bagepapir.
- Skræl rødbederne (hvis du gerne vil undgå lilla hænder, kan du bruge engangsgummihandsker) og skær dem i stykker af ønsket form og størrelse ~ rødbedestykkerne her er ca. 2-2½ x 2-2½ cm, altså relativt grove.
- Læg rødbedestykkerne på den bagepapirsbeklædte bageplade og vend dem grundigt med olie, salt og evt. peber og andre lækre sager.
- Bag rødbederne ca. ½ time, til de er møre og har lækker overflade.
- Serveringsforslag: Server de bagte rødbeder på en bund af hummus og drysset med frisk timian og den grønne dukkah fra Mill & Mortar.
~ Drys med sesamfrø inden bagning (gerne riiigeligt sesamfrø, jo flere frø = jo mere knas)
~ Udskift den neutrale olie/olivenolie med hvidløgsolie eller sesamolie, det giver nye smagsoplevelser
~ Frisk estragon og frisk timian er fantastiske matches til ovnbagte rodfrugter (dog ikke på samme tid)
~ Riv parmesan over de færdigbagte rodfrugter, det er oste- og umamilækkert
~ Særligt til rødbeder kan det være lækkert at tilføje en spsk agavesirup til den i opskriften nævnte mængde