Efterårsgalette ~ grov galette med portobello

Efterårsgalette ~ grov galette med portobello

Du ved, hvad man siger: Nogle ta’r det tungt, andre ta’r… galetter. Eller… Her byder jeg i hvertfald på lækker efterårsgalette ~ grov galette med portobello. Og det er lige så hyggelig mad, som det ser pænt ud.

Efterårsgalette ~ grov galette med portobello

Hvorfor dog dele??

Jeg deler gerne, det gode, jeg har ~ men ikke når det kommer til min galette. Så er det MIN, og kun MIN. Og derfor er mine galetter som oftest bagt i portionsstørrelse. Dels har man på den måde sin galette i fred, og dels er der noget virkelig hyggeligt og luksuriøst i at have en hel og fin galette på sin tallerken.

Efterårsgalette ~ grov galette med portobello

Hvad er galette egentlig?

En galette er en tærte, der har sin oprindelse i Frankrig, og som oprindelig var en boghvedepandekage med fyld og med siderne foldet ind over med en åben midte, hvor man kunne se fyldet. Pandekagedejen er så efterhånden blevet udskiftet med tærte- eller gærdeje, og i denne form minder de mest om tærter. I Frankrig får man dog også stadig serveret galetter lavet med boghvedepandekager.

Efterårsgalette ~ grov galette med portobello

Hvad spiser man til galetter?

Herhjemme nyder vi gerne en grøn salat med vinaigrette til vores galetter. Med “grøn salat” mener jeg en helt enkel salat bestående af sprød salat som fx hovedsalat, romaine eller crispsalat ~ gerne en blanding af flere og i flere farver ~ og evt. agurk, spirer eller andet let.

Efterårsgalette ~ grov galette med portobello

Har du lyst til mere galette?

Så kig lige på min grove galette med løg og ovnbagte tomater, den er også virkelig lækker.

Efterårsgalette ~ grov galette med portobello

 

Efterårsgalette ~ grov galette med portobello
 
Mængde: 2 personer
Ingredienser
Dej
  • 60 g blødt (ikke smeltet) smør
  • 150 g fuldkornsmel
  • ½ tsk knust havsalt
  • 80 g yoghurt naturel (plante eller ko)
Fyld
  • 200 g portobello
  • 1 tsk smør
  • 1 løg
  • 1 squash, gerne slank
  • 20 g valnøddekerner
  • 2 enebær
  • 1 tsk salt
  • ¼ tsk groft sort peber
Tilbehør
  • Frisk timian
  • Gerne lidt valnødder
  • Evt. en sprød grøn salat med vinaigrette
Fremgangsmåde
  1. Begynd med dejen:
  2. Kom smørret i en skål sammen med mel og salt.
  3. Ælt med fingrene til massen er helt smuldret/"krummet".
  4. Saml dejen med yoghurten.
  5. Sæt dejen på køl hvor den hviler, mens fyldet klargøres.
  6. Tilbered fyldet:
  7. ~ Portobello rengøres og skæres i skiver på ½ cm
  8. ~ Løg pilles, halveres på langs og skæres i strimler på ½ cm tykkelse
  9. ~ Squash skæres i "mønter" på ½ cm tykkelse
  10. ~ Valnøddekerner skæres medium
  11. ~ Enebær knuses helt fint (brug fx en morter)
  12. Portobello steges på en tør, hed pande til de er faldet let sammen.
  13. Skru lidt ned for varmen og tilsæt de øvrige ingredienser. Steg det hele, til grøntsagerne er faldet sammen (løgene skal ikke tage farve).
  14. Tag panden af varmen og lad den vente.
  15. Færdiggør galetterne:
  16. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovnvarme (=over- og undervarme).
  17. Del dejen i to og rul disse ud til to cirkler på ca. 24 cm i diameter.
  18. Fordel fyldet på de to bunde, der skal være 4 cm afstand til kanten uden fyld på, denne kant skal bukkes ind over galetten til sidst.
  19. Fold kanterne af dejen ind over selve galetten, så der er en bred kant ind over fyldet samt en åbning hvor fyldet kan ses.
  20. Galetterne flyttes forsigtigt over på en bagepapirsbeklædt bageplade, de kan sagtens være på den samme plade.
  21. Galetterne bages ca. 25 minutter, til de er sprøde og fint gyldne.
  22. Drys med frisk timian samt en smule valnødder ved servering, og server sammen med en sprød, grøn salat, gerne med vinaigrette
Rigtig god fornøjelse.

 

Efterårsgalette ~ grov galette med portobello

 

Se videoen her for vejledning i at folde en galette:

Du kan måske også lide...