Hvis du tænker, at galetter nok er et både svært og kalorietungt bekendtskab, så prøv lige denne: En grov galette med løg og ovnbagte tomater. Den er skøn. Virkelig skøn. Si’r det bare.
Hvad er en galette?
En galette er en tærte, der har sin oprindelse i Frankrig, og som oprindelig var en boghvedepandekage med fyld og med siderne foldet ind over med en åben midte, hvor man kunne se fyldet. Pandekagedejen er så efterhånden blevet udskiftet med tærte- eller gærdeje, og i denne form minder de mest om tærter. I Frankrig får man dog også stadig serveret galetter lavet med boghvedepandekager.
Hvad kommer man i en galette?
En galette kan indeholde alt, hvad hjertet begærer, men uden at skulle indeholde æg som en traditionel tærte. Jeg synes dog, det klæder galetten at have lidt i sig, der “cremer” den, og her har jeg frisk en friskostcreme. Man kan også bruge fx pesto eller mascarpone. Jeg konverterede min tidligere yndlingstærte til denne galette, og galetten her er faktisk endnu bedre end min originale tærte!
Galette til den sundere side
Min opskrift på galette er til den sundere side, dvs. at der er et minimum af fedt i dejen, samt at der udelukkende bruges fuldkornsmel ~ dette giver en kalorielettere galette sammenlignet med mere traditionelle galettedeje. Credit for skal gå til søde og dygtige Bodil ovre på hendes Instagram og på hendes blog muttionline.dk.
Hvad spiser man sammen med galette?
En galette er et let måltid, og herhjemme nyder vi den gerne sammen med en frisk og sprød grøn salat. Jeg kan godt lide at bage galetter i portionsstørrelse, det er sådan en fin, rustik sag at få på tallerkenen til nydning helt selv.
- 60 g blødt smør
- 150 g fuldkornsmel
- ½ tsk knust havsalt
- 80 g yoghurt naturel (plante eller ko)
- 400 g blommecherrytomater eller medium stilktomater
- 2 medium løg
- 100 g friskost naturel, fx Philadelphia light eller Vemondo/Violife
- 40 g sød sennep
- 1 tsk tørret timian
- 1 tsk kust havsalt
- ¼ tsk groft sort peber
- Pinjekerner
- Frisk basilikum i ønsket mængde
- Tænd ovnen på 250 grader varmluft og lad den varme op.
- Begynd med dejen:
- Kom smørret i en skål sammen med mel og salt.
- Ælt med fingrene til massen er helt smuldret/"krummet".
- Saml dejen med yoghurten.
- Sæt dejen på køl hvor den hviler, mens fyldet klargøres.
- Tilbered fyldet:
- Tomaterne halveres på langs, lægges på en bagepapirsbeklædt bageplade og bages i ca. 12-15 minutter til de er bløde og evt. har fået lidt farve. (dette gøres for at tomaterne smider en stor del af deres væde, så de ikke væder i galetten under bagning). Når tomaterne er færdige i ovnen, lægges de forsigtigt i en sigte, indtil de skal bruges.
- Når tomaterne er færdigbagt, ændres ovnvarmen til 200 grader almindelig ovnvarme.
- Mens tomaterne bager og dejen hviler:
- Løgene pilles og skæres i ringe.
- Friskostcreme: Friskosten røres sammen med sennep, timian, salt og peber.
- Lav galetterne:
- Del dejen i to og rul disse ud til to cirkler på ca. 24 cm i diameter. Læg disse to på bagepapir.
- Smør friskostcremen på hver galette, der skal være 4 cm afstand til kanten uden fyld på, denne kant skal bukkes ind over galetten til sidst.
- Fordel de ovnbagte tomater og samt løg oven på friskostcremen i de to galetter.
- Kom frisk basilikum på.
- Fold kanterne af dejen ind over selve galetten, så der er en bred kant ind over fyldet samt en åbning hvor fyldet kan ses.
- Drys med pinjekerner.
- Galetterne flyttes forsigtigt over på en bagepapirsbeklædt bageplade, de kan sagtens være på den samme plade.
- Galetterne bages ca. 25 minutter, til de er sprøde og fint gyldne.
- Drys med lidt frisk basilikum ved servering, og server sammen med en sprød, grøn salat.
Se videoen her for vejledning i at folde en galette:
Jeg genforelsker mig i galette, når jeg ser din. Koncentreret tomat er fantastisk – og din kombi med feta og løg er simpel på den helt uimodståelige måde. Mmmm.
Åh Bodil, du ved hvordan man gør en pige glad TAK!
Knus fra mig til dig.