Jeg elsker Grækenland. Klimaet, naturen, folket og en masse af maden. Der er lækre, friske grønsager og skønne tilberedninger, og når man sidder på en hyggelig, græsk restaurant og nyder den skønne mad, jamen så bliver det altså ikke meget bedre.
Disse fyldte peberfrugter, som hedder yemista eller gemista (same-same, har en græker fortalt mig) ~ hvilket betyder noget i retning af “fyldte sager” ~ er en klassiker i Grækenland, hvor man laver dem med peberfrugter og tomater. Traditionelt spiser man dem med fyld af grønsager, selvom man i Grækenland også kan finde yemista med fx hakket kød eller ost i fyldet, dette er dog vist mest kommet til for at tilfredsstille turisterne.
Jeg har fyldt mine yemistaer med grønsager, naturligvis, men også med fuldkornsris og quinoa for at gøre retten mere mættende og nærende. Og det er yemistaerne ikke blevet ringere af, skulle jeg hilse at sige!
Inspirationen har jeg fundet dels hos Amaryllis ovre på thetastyother.com og hos planteæderen.dk og så lavet en fusion af disse opskrifter, som nu er blevet lige min smag.
Yemista er en ret, der er simpel at lave, kræver en rum tid i ovnen, og som sagtens kan spises dagen derpå, både kold og varm. What’s not to like, egentlig?!
- 5 store, røde peberfrugter
- 1 dl fuldkornsris + 2 dl vand + ¼ tsk salt
- 1 dl ukogt sort quinoa (quinoaen skal i retten i ukogt tilstand)
- 1 ds hakket tomat
- 125 g squash, små stykker
- 1 stort løg, små stykker
- 1 fed hvidløg, finthakket
- ½ dl pinjekerner (gerne ristede, men det er ikke et must)
- En stor håndfuld frisk basilikum, fintsnittet
- En stor håndfuld persille, fintsnittet
- En stor håndfuld frisk mynte, fintsnittet
- 1½ tsk knust havsalt
- ½ tsk knust sort peber
- Lidt olivenolie til pensling
- Kog risene med vand og salt i 30 minutter under låg, og tilbered imens fyldet.
- Rør hakket tomat, quinoa, squash, løg, hvidløg, pinjekerner, krydderurter, salt og peber grundigt sammen i en skål. Lad det stå og trække.
- Ordn peberfrugterne: Skær rundt i toppen, så en "hat" kan løftes af peberfrugten, lad stilken sidde på. Gem denne "hat", den skal bruges som låg på de fyldte peberfrugter under bagningen! Flern membraner og kerner fra peberfrugterne uden at skære hul i peberfrugterne! Det er ikke svært, men det er vigtigt at være opmærksom på.
- Når risene er færdigkogt, kommes op til de øvrige ingredienser i skålen og det hele blandes grundigt.
- Tænd ovnen på 200 grader alm. ovnvarme.
- Kom fyldet i peberfrugterne, tryk fyldet godt ned, og stop når der er ca. ½ cm til peberfrugtens kant. Sæt "hatten" på og pensel ydersiden og "hatten" med lidt olivenolie.
- Peberfrugterne stilles i et let oliesmurt fad eller en form, hvor de står lidt tæt, så man ikke risikerer, at de vælter under bagningen.
- Kom staniol over formen med yemistaerne og stil det i ovnen.
- Yemistaerne bages 1½ time med staniol på, herefter tages staniolen af, og de bager videre i 10-20 minutter, indtil peberfrugternes skræl er lidt branket nogle steder.
- Køl yemistaerne af i ca. 10 minutter inden servering.
- Serveres sammen med tzatziki samt fx grønne bønner eller kogte majskolber.