Man laver en nem teriyake sauce, svitser nogle grøntsager, tilføjer nudler og en form for planteprotein og voila: Du har en vegetarisk teriyaki stir fry, der sender dine smagsløg på rejse til østen med alle de lækre smage og sprøde grøntsager. Fuld af smag og god næring og helt perfekt både på travle hverdage eller som nem gæstemad.
De der nudler
“Hvilke nudler skal man bruge?” spørger du måske. Til det er mit svar: Dem du bedst kan lide. Eller som du har lyst til den dag. Eller som du tilfældigvis har i huset. Mine go to nudler er de helt almindelige fuldkornsnudler, man kan købe i fx Netto og Rema. men bønnenudler som disse eller sobanudler er også super i den her version af vegetarisk teriyaki stir fry.
“Og hvad med de der planteproteiner?” tænker du måske
Igen: Brug dem du kan lide og har lyst til. Jeg bruger gerne tofu i retten, men man kan også bare bruge grønne, sorte eller belugalinser eller en hvilken som helst type bønner. Du kan også bruge æg, hvis du har lyst (lav dem da til blød scramble, inden de kommes i retten), eller lav en kikærtescramble og bland i retten til sidst.
Om grøntsagerne SKAL være de nævnte?
Næ. De grøntsager, jeg anbefaler i opskriften, er dels nogle jeg virkelig godt kan lide i stir fry retter, og så fungerer de bare godt sammen med deres smage og konsistenser. Og lidt nørd er jeg jo, for jeg tænker altid over at inkorporere mindst én type grov grøntsag, da disse mætter godt. Her har jeg brugt hvidkål, fordi jeg synes, den er genial i retter som denne. Spidskål kan også sagtens bruges, men hvidkålen beholder mere tekstur end spidskål ved opvarmning.
Men har du lyst til andre grøntsager, eller har du grøntsager i køleskabet, der gerne vil bruges: Gør det. Hold dig dog gerne til de angivne mængder i opskriften, så forholdet mellem grøntsager, nudler og protein holdes.
Og lad os så lave noget lækker mad:
- 200 g brune champignon
- 300 g hvidkål
- 1½ rød peberfrugt
- 1 stort løg
- 1 fed hvidløg
- 125 g sukkerærter
- 125 g bønnespirer
- 300-400 g tofu (eller 1 dåse linser eller bønner)
- 200 g fuldkornsnudler (el. dine yndlingsnudler)
- Lidt sesamolie til stegning
- Sesamfrø til drys
- Teriyakisauce, denne portion
- (Lav teriyakisauce hvis du ikke har lavet den i forvejen)
- Ordn og skær alle grøntsagerne i stykker af ønsket størrelse, jeg kan godt lide, at stykkerne er lidt grove og rustikke.
- sær tofuen i stykker af ønsket størrelse.
- I en gryde koges rigeligt, letsaltet vand op til nudlerne, som koges heri efter pakkens anvisning. afdryp nudlerne grundigt efter kogning.
- Opvarm en dyb pande/wok til høj varme (hos mig er det trin 8 eller 9 ud af 9). Kom nok sesamolie i til at grøntsagerne ikke brænder på men ikke så meget, at de "drukner" i olie.
- steg først champignon og hvidkål til disse er bløde og har fået lidt farve/"brændte pletter".
- tilsæt løg og peberfrugt og disse med til de også har fået lidt farve.
- Tilsæt til sidst hvidløg, sukkerærter, bønnespirer og tofu som steges med til de er tilberedt.
- grøntsagerne skal være møre men stadig have masser af bid, når de er færdige.
- Skru ned til middelvarme og kom nudler og teriyakisauce op til grøntsagerne. Det hele blandes grundigt, mens det varmes igennem.
- Server med sesamfrø til drys.