Denne citronfromage er vegetarisk, det vil sige, at det er lavet uden husblas, den er desuden lavet uden æg, men med traditionel fløde og fraiche.
Jeg har arbejdet med og testet denne opskrift mange, MANGE gange for at få konsistensen, som jeg synes, den er rigtig god. Jeg har prøvet med både pisket fløde (altså flødeskum, ik’) og ikke-pisket fløde. Jeg har prøvet med Vegegel og med agar agar. Der er blevet smagt og vurderet. Og her er mit bedste bud på en frisk og dejligt nem vegetarisk citronfromage.
Vegegel eller agar agar i stedet for husblas?
Husblas er et geleringsmiddel, der udvindes af blandt andet knogler og hud fra svinene. Det er ikke særligt lækkert i min verden, og derfor vil jeg gerne finde måder at lave desserter og kager uden brug af husblas.
Vegegel og agar agar er begge rigtig gode og ikke-animalske alternativer til husblas:
Vegegel er en blanding af johannesbrødkernemel, agar, konjac (en slags kartoffelstivelse), maltodextrin (jævningshjælper/stivelse der er lavet af fx hvede eller majs).
Agar agar er lavet på udtræk af rødalger. Både Vegegel og agar agar er smagsfrit og nemt at arbejde med. Dog formindskes virkningen af agar agar en smule i forbindelse med syreholdige varer som fx citron.
Hvorfor er der brugt Vegegel i denne citronfromage og ikke agar agar?
Agar agars virkning skulle efter sigende formindskes en smule i kombination med citrus, hvilket jeg faktisk syntes at kunne se i mine tests. citronfromagen blev relativt fast men stivnede ikke helt, særligt i bunden var fromagen temmeligt blød.
Til gengæld fungerede Vegegel supergodt i fromagen, så derfor bruges den her.
Prismæssig forskel på Vegegel og agar agar
Prismæssigt kan man sige, at det kan være en fordel at bruge agar agar, da det er ret drøjt i brug, det vil sige, at man bruger relativt lidt af produktet.
Hvor kan man købe Vegegel og agar agar?
Vegegel har jeg tidligere set i fysiske butikker, men det er i hvert fald for tiden ikke så nemt at finde, men på nettet kan man sagtens købe det. Agar agar kan lidt oftere findes i butikker. Prøv evt. helsekostbutikker. Og ellers er internettet igen din ven.
- 1½ dl citronsaft presset af friske citroner (cirka 6 små citroner)
- 200 g sukker
- 4 breve Vegegel fra dr. Oetker
- 4 tsk majsstivelse
- 4 dl piskefløde
- 400 g fraiche 9%
- Saften presses af citronerne og måles af - der skal være 1½ dl citronsaft.
- Kom citronsaft, sukker, Vegegel og majsstivelse i en lille gryde, rør det grundigt sammen og kog citronblandingen op. Lad blandingen koge lystigt i 3 minutter.
- Herefter piskes fløde til et ret fast skum.
- Kom fraiche i en anden skål og mens der piskes med elpisker på laveste hastighed hældes citronblandingen roligt i fraichen. Pisk grundigt cremen sammen, stadig på elpiskerens laveste hastighed.
- Kom flødeskummet i skålen med fraiche-citronblandingen og vend/bland roligt med en grydeske, til al flødeskummet er helt blandet i, og der ikke er "klumper" af flødeskum.
- Hæld citronfromagen i portionsglas og lad det sætte sig i køleskab minimum 5 timer.
- Pynt citronfromagen med blødtpisket flødeskum og blåbær eller hindbær. Server meget gerne med et drys honningristede havregryn.