Så sad man der. Alle de andre nyder deres smørrebrød (Eller julebuffet. Eller påskefrokost.) Og der er forsvindende lidt at nyde for den, der ikke spiser kød. Og jeg der elsker smørrebrød. Eeelsker det. Men efter jeg er gået kødløs, har der ikke været smørrebrød i mit liv. Indtil nu! For nu har jeg fundet Månebarnets Fredsfisk! Så nu kan jeg komme sprøde filet’er på mit smørrebrød (og toppe med citron og remou, mmm!) OG ikke sidde sulten ved jule- og påskefrokosten. Yay!
Og så er den endda faktisk vegansk. Mere yay!
Jeg har paneret både pastinak og knoldselleri med denne fremgangsmåde og det er intet mindre end fantastisk mad, der kommer ud af det.
Opskriften er hverken besværlig eller tidskrævende, og den er som nævnt fra Luna ovre på Månebarnet (du kan også finde hende på Instagram her), og jeg deler den her med fuld credit til hende (og med mine egne bittesmå justeringer):
- 2 store pastinakker
- 1 dl kikærtemel
- 1 dl koldt vand
- ¼ tsk karry
- ½ tsk paprika
- ½ tsk løgpulver
- En knivspids røget paprika
- 1 tsk knust havsalt
- ¼ tsk peber
- Pankorasp (eller almindelig rasp - panko giver blot ekstra sprødhed) eller sesam eller semi-groft hakkede nødder, fx en blanding af hasselnødder og mandler
- Neutral olie (fx rapsolie) til stegning
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Skræl pastinakkerne og skær enderne af dem.
- Skær pastinakkerne på langs i skiver af ½ cm tykkelse.
- Bag pastinakskiverne i ovnen uden olie ca. 20 minutter til de er akkurat møre.
- Lad pastinakskiverne afkøle.
- Bland dejen til panering - for et garanteret klumpfrit resultat brug en stavblender til dette, men dejen kan også godt bare piskes med fx håndmixer. Dejen skal være som en tyk pandekagedej, da den skal kunne hænge ved pastinakskiverne, når disse dyppes heri. Juster med lidt vand, hvis dejen er for ryk.
- Kom dejen i en dyb tallerken og pankorasp i en anden dyb tallerken.
- Opvarm en pande med olie (vær en smule gavmild med olien) til middel varme.
- Vend de afkølede pastinakskiver i først dejen (lad den dryppe let af) og derefter grundigt i pankoraspen.
- Steg pastinakfilet'erne flot gyldne ved middel varme.
- De panerede pastinakker kan nydes varme, lune eller kolde.