Jeg er vild med rødbeder, jeg er vild med boller, og jeg er vild med all things pink, så her er de måske perfekte boller: Sandwichboller med rødbede, som er lækre, bløde, grove rødbedeboller med knas af solsikkekerner og frø-topping.
Nemme og hurtigt lavede boller
“Hvorfor er disse boller nemme?”, spørger du måske. Jo, altså: Fremgangsmåden indebærer ikke alle mulige nørdede og besværlige metoder, og der skal kun en enkelt hævning til (hurtigere end mange andre bolleopskrifter, der som regel skal både hæve og efterhæve). Det betyder, at det går relativt hurtigt, fra man går i gang, til man kan sætte tænderne i en lækker, nybagt lyserød bolle.
Om bollerne bliver lige så gode som boller bagt med længere processer?
Ja. Det gør de. Selv kan jeg ikke mærke så meget forskel, og folk, der spiser mine boller, er ovenud tilfredse, for bollerne er saaaftige og bløøøde alligevel.
Hvad kan man bruge disse rødbedeboller til?
Brug bollerne her som du ville bruge enhver anden slags bolle. Når det er sagt, synes jeg, rødbedeboller er særligt gode som madbrød, fx som sandwich i madpakken/til frokost eller som tilbehør til salat og suppe, og de smager også skønt med et stykke ost på. De er også formidable som verdens flotteste burgerboller.
Om de her sandwichboller med rødbede smager lidt rødbede-jordet?
Nope! OVERHOVEDET ikke. De smager bare godt. Bum. Ikke så meget andet at sige om den sag.
Og hvis du skal be’ om mere rødbede…
… så klikker du bare HER!
- 150 g rå rødbede (den angivne vægt er den vægt, der bruges i dejen)
- 60 g hørfrø + 1 dl kogende vand
- 35 g gær
- 2 dl mælk
- 50 g neutral olie, fx raps
- 2 spsk agavesirup
- 1 tsk salt
- 225 g hvid hvede mel (det er en fuldkornstype)
- 100 g finvalsede havregryn
- 325 g hvedemel
- 60 g solsikkekerner
- Mælk: Plante- eller komælk ~ pensl IKKE med æg, da det "misfarver" bollerne (synes jeg)
- Solsikkekerner + hørfrø + sesamfrø
- Rødbederne skrælles, vaskes og rives fint på rivejern ~ jeg bruger altid engangshandsker hertil.
- Gæren udrøres i mælken.
- Agavesirup og olie tilsættes, og blandingen røres sammen.
- De øvrige ingredienser tilsættes ~ hold lidt af hvedemelet tilbage som tilsættes efter behov ~ og dejen røres/æltes grundigt sammen. Tilsæt mere mel lidt ad gangen, dette for at dejen ikke mættes for hurtigt. Dejen skal være en let klistret/fugtig
- Lad dejen hvile et kvarters tid, så havregrynene kan sætte sig lidt i dejen.
- Beklæd to bageplader med bagepapir (sandwichbollerne kan ikke være på en enkelt plade. Bages almindelige boller kan disse sagtens være på en enkelt bageplade).
- Vej dejen og del den i lige store stykker, afhængigt af, hvad dejen skal blive til: 10 sandwichboller eller 10 burgerboller eller 16 almindelige boller.
- Tril hvert dejstykke til en rund bolle og læg bollerne på en bageplade. Sanwichbollerne trykkes flade til en diameter på 10 cm, burgerboller trykkes til en diameter på 8 cm, almindelige boller trykkes ikke.
- Læg et klæde over bollerne og lad dem hæve 45 minutter.
- Bollerne pensles med mælk af ønsket type og drysses rundhåndet med solsikkekerner, hørfrø og sesamfrø.
- Bollerne sættes ind i KOLD OVN (herved udnyttes ovnens opvarmning), ovnen tændes på 200 grader almindelig over- og undervarme (ikke varmluft).
- Bollerne bages ca. 15 minutter for sandwichboller og ca. 18 minutter for burgerboller og almindelige boller.
- Når bollerne er færdige, fjernes de hurtigst muligt fra bagepapiret og køler af på bagerist (står bollerne på bagepapiret, dannes kondens, og bollerne bliver bløde i bunden).
- Opbevar bollerne i pose eller bøtte med låg.