Julen er for mange og især nye, plantespisere en udfordrende tid. For hvad sætter man i stedet for al den traditionelle mad? Mit bud på et alternativ til juleaftens flæskesteg/and er denne linsesteg i butterdej. Selve fyldet er ikke svært at lave, og det smager dejligt af blandt andet enebær og rød balsamico, og der er gode sager i som fx sød kartoffel, bladselleri og valnødder. Og jeg er sikker på, vi godt kan blive enige om, at alt, der er pakket ind i butterdej, bare bliver lige dét bedre, ik.
Vegetarisk eller vegansk jul ~ det er faktisk ikke så svært
Min første jul som vegetar tænkte jeg en del over, hvad i alverden jeg dog skulle spise, når de andre omkring bordet nød deres flæskesteg og brune sauce (saucen er hjemme hos mine forældre og sikkert i mange andre hjem lavet på sky fra stegen). Men Instagram, internettet og kogebøger flyder over med spændende, lækre og nytænkende bud på grønne alternativer til den traditionelle julemad. Nu ser jeg det ikke længere som en udfordring, jeg glæder mig i stedet hvert år over de mange lækre muligheder, der er at vælge mellem. Der er faktisk så mange, at det kan være svært at vælge! Og det er også somme tider lidt svært ikke selv at begynde at opfinde noget nyt.
“Hvad så med den der sauce?”, tænker du måske
Selv køber jeg mig fra den. Nemmere bliver det ikke. Jeg kan rigtig godt lide Ikeas brune sauce, som selvfølgelig bliver tilberedt med fløde juleaften. Men igen: When in doubt er internettet din ven: Søg og du skal finde! Også hvis du leder efter en god vegansk julesauce, er der mulighed for både at købe sig fra det og at lave den selv, og der er noget for enhver smag. Stinna har også et skønt bud på en lækker julesauce.
Mine egne julemiddagsfavoritter
Min egen linsesteg i butterdej er selvfølgelig en mine mine yndlingsjule”stege”, og så den lækre jule”steg”, som Ditte Gad er ophavskvinde bag, og som jeg har fået lov at dele her hos mig.
Og psst!
Linsestegen her kan sagtens laves i forvejen og så lunes, når den skal bruges.
Og farsen der bruges i denne indbagte “steg” kan også bruges til deller. Så kan man kalde dem juledeller, ik.
- 75 g sød kartoffel (skrællet vægt!)
- 1 dåse grønne linser (= 240 g kogte)
- ½ løg
- 1 stængel bladselleri
- 40 g finvalsede havregryn (brug 60 g hvis fyldet steges som deller)
- 40 g grofthakkede valnødder (eller hasselnødder)
- ½ spsk sød sennep
- 1 spsk rød balsamico
- 10 stk enebær, knust fint
- 1 knivspids røget paprika
- ¾ - 1 tsk salt
- ¼ tsk peber
- Butterdej (butterdej er ofte vegansk, check dog på pakken, hvis dette er vigtigt for dig)
- "Lim" samt pensling: Sammenpisket æg ELLER aquafaba (vandet fra dåsekikærter)/kold kaffe/soyamælk
- Riv sød kartoffel groft på et rivejern.
- Skær løg og bladselleri i relativt fine stykker.
- Kom alle ingredienser undtagen valnødder i en foodprocessor og kør til farsen har en jævn konsistens men stadig har synlige stykker af sød kartoffel og bladselleri.
- Kom farsen over i en skål og rør de grofthakkede valnødder i.
- (Laves deller formes disse nu, hviler en halv time og steges på en pande i lidt neutral olie og ved middelvarme til de har flot farve.)
- Tænd ovnen på 200 grader alm. ovnvarme (=over- og undervarme).
- Del farsen i 4 portioner, form dem til faste, aflange “kugler” og pak hver aflange “kugle” ind i et stykke butterdej.
- Luk butterdejene og "lim" evt. samlingerne ved at pensle dem med lidt sammenpisket æg/vegansk alternativ.
- Skær evt. lidt mønster ovenpå butterdejspakkerne eller stik fx et eller flere hjerter eller stjerner ud af butterdej som "limes" fast på butterdejspakkerne med sammenpisket æg/vegansk alternativ.
- Læg butterdejspakkerne med samlingen nedad på en bagepapirsbeklædt bageplade og pensel med sammenpisket æg/vegansk alternativ.
- Bag butterdejspakkerne indtil de er flot gyldne, ca. 25 minutter.