Kanelstjerne

Kanelstjerne. Hvis du ikke selv har lavet sådan en, tænker du måske, det er vildt svært. Men det er det heldigvis ikke, og det er måske verdens flotteste version af kanelsnegle i verden. Ja, intet mindre.

Kanelstjerne

Server din kanelstjerne til en god kop kaffe, på et brunchbord eller endda i julen. Drysset med flormelis ligner jo nærmest julene i december.

Vil du gerne have en stjerne med endnu mere julet smag, så se min Julestjerne med marcipan og syltet appelsinskal, den er også sååå skøn.

 

Kanelstjerne
 
Mængde: 1 kanelstjerne
Ingredienser
  • Dej
  • 25 g gær
  • 3 dl mælk
  • 50 g smør
  • 50 g sukker
  • 125 g hvid hvede mel (dette er et helt lyst fuldkornsmel)
  • Ca. 375 g hvedemel
  • 1½ tsk kardemomme
  • ¼ tsk salt
  • Mælk eller sammenpisket æg til pensling

  • Fyld
  • 100 g smør, blødt men ikke smeltet
  • 125 g brun farin
  • 1½ spsk kanel
  • Drys: Flormelis - drysses på ved servering
Fremgangsmåde
  1. Dej
  2. Gæren udrøres i mælken.
  3. Smørret smeltes og tilsættes, og blandingen røres sammen.
  4. De øvrige ingredienser tilsættes, hold lidt af hvedemelet tilbage og tilsæt det efter behov.
  5. Dejen er lige akkurat ikke klistrende, når den er klar.
  6. Tag dejen ud på et let meldrysset bord. Vej dejen og del den i tre lige store stykker og form med let hånd boller af de tre dele dej.
  7. Lad dejstykkerne hvile i stuetemperatur, mens fyldet røres sammen

  8. Fyld:
  9. Alle ingredienserne til fyldet røres grundigt sammen.

  10. Form stjernen
  11. Beklæd en bageplade med et stykke bagepapir.
  12. Find en tallerken eller lignende med en diameter på 26-28 cm.
  13. Med en kagerulle rulles de tre dejstykker hver ud til en cirkel lidt større end den fundne tallerken.
  14. Læg en dejcirkel på den bagepapirsbeklædte bageplade.
  15. Kom halvdelen af fyldet på den dejcirkel, der ligger på bagepladen, smør fyldet næsten ud til kanten, lad de yderste 2-3 cm være uden fyld.
  16. Gentag. Afslut med en dejcirkel hvorpå der ikke kommes fyld.
  17. Læg en tallerken lidt større end dejcirklerne ovenpå og skær kanterne af, så dejen bliver helt rund.
  18. Stil et glas på ca. 7 cm i diameter præcis på midten af kagen (glasset skal ikke trykkes gennem dejen, blot dels markere en svag cirkel på dejen og dels fungere som hjælp ved udskæring af stykkerne).
  19. Skær 16 lige store stykker - ligesom lagkagestykker - ud fra glasset i midten og helt ud til kanten - dette gøres nemmest ved først at opdele dejen i fire lige store stykker, og derefter dele disse fire dele i yderligere fire stykker. Fjern herefter glasset.
  20. Løft to dejstykker ad gangen og sno dem 3 gange rundt, væk fra hinanden. Tryk enderne på de to snoede stykker godt sammen, så de hæfter med hinanden i spidsen. Fortsæt hele vejen rundt, så stjernen får 8 spidser.
  21. Tænd ovnen på 190 grader almindelig ovnvarme (ikke varmluft) og lad den varme helt op.
  22. Mens ovnen opvarmer, hviler stjernebrødet i stuetemperatur i 25-30 minutter.
  23. Inden julestjernen sættes i ovnen, pensles den med mælk eller sammenpisket æg.
  24. Julestjernen bages ca. 14-15 minutter (til ønsket gylden farve).
  25. Nyd julestjernen lun eller kold.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Tip til flormelisdrys: Brug en si, det giver et fint, jævnt og snevejrslignende finish

 

Kanelstjerne