Kanelstjerne. Hvis du ikke selv har lavet sådan en, tænker du måske, det er vildt svært. Men det er det heldigvis ikke, og det er måske verdens flotteste version af kanelsnegle i verden. Ja, intet mindre.
Server din kanelstjerne til en god kop kaffe, på et brunchbord eller endda i julen. Drysset med flormelis ligner jo nærmest julene i december.
Vil du gerne have en stjerne med endnu mere julet smag, så se min Julestjerne med marcipan og syltet appelsinskal, den er også sååå skøn.
Kanelstjerne
Mængde: 1 kanelstjerne
Ingredienser
- Dej
- 25 g gær
- 3 dl mælk
- 50 g smør
- 50 g sukker
- 125 g hvid hvede mel (dette er et helt lyst fuldkornsmel)
- Ca. 375 g hvedemel
- 1½ tsk kardemomme
- ¼ tsk salt
- Mælk eller sammenpisket æg til pensling
- Fyld
- 100 g smør, blødt men ikke smeltet
- 125 g brun farin
- 1½ spsk kanel
- Drys: Flormelis - drysses på ved servering
Fremgangsmåde
- Dej
- Gæren udrøres i mælken.
- Smørret smeltes og tilsættes, og blandingen røres sammen.
- De øvrige ingredienser tilsættes, hold lidt af hvedemelet tilbage og tilsæt det efter behov.
- Dejen er lige akkurat ikke klistrende, når den er klar.
- Tag dejen ud på et let meldrysset bord. Vej dejen og del den i tre lige store stykker og form med let hånd boller af de tre dele dej.
- Lad dejstykkerne hvile i stuetemperatur, mens fyldet røres sammen
- Fyld:
- Alle ingredienserne til fyldet røres grundigt sammen.
- Form stjernen
- Beklæd en bageplade med et stykke bagepapir.
- Find en tallerken eller lignende med en diameter på 26-28 cm.
- Med en kagerulle rulles de tre dejstykker hver ud til en cirkel lidt større end den fundne tallerken.
- Læg en dejcirkel på den bagepapirsbeklædte bageplade.
- Kom halvdelen af fyldet på den dejcirkel, der ligger på bagepladen, smør fyldet næsten ud til kanten, lad de yderste 2-3 cm være uden fyld.
- Gentag. Afslut med en dejcirkel hvorpå der ikke kommes fyld.
- Læg en tallerken lidt større end dejcirklerne ovenpå og skær kanterne af, så dejen bliver helt rund.
- Stil et glas på ca. 7 cm i diameter præcis på midten af kagen (glasset skal ikke trykkes gennem dejen, blot dels markere en svag cirkel på dejen og dels fungere som hjælp ved udskæring af stykkerne).
- Skær 16 lige store stykker - ligesom lagkagestykker - ud fra glasset i midten og helt ud til kanten - dette gøres nemmest ved først at opdele dejen i fire lige store stykker, og derefter dele disse fire dele i yderligere fire stykker. Fjern herefter glasset.
- Løft to dejstykker ad gangen og sno dem 3 gange rundt, væk fra hinanden. Tryk enderne på de to snoede stykker godt sammen, så de hæfter med hinanden i spidsen. Fortsæt hele vejen rundt, så stjernen får 8 spidser.
- Tænd ovnen på 190 grader almindelig ovnvarme (ikke varmluft) og lad den varme helt op.
- Mens ovnen opvarmer, hviler stjernebrødet i stuetemperatur i 25-30 minutter.
- Inden julestjernen sættes i ovnen, pensles den med mælk eller sammenpisket æg.
- Julestjernen bages ca. 14-15 minutter (til ønsket gylden farve).
- Nyd julestjernen lun eller kold.
Rigtig god fornøjelse.
I øvrigt
*Tip til flormelisdrys: Brug en si, det giver et fint, jævnt og snevejrslignende finish