Jeg har et helt indlæg med snurrer i forskellige varianter her på bloggen, men mine Julesnurrer fortjener et indlæg for sig selv. Ikke mindst bare fordi jul, ik.
Julesnurrer er ganske enkelt…
… lækre, julede og virkelig hyggelige, og de passer særligt godt til en god kop julete eller -kaffe. Og selvfølgelig er mine snurrer optimeret med mit yndlingsfuldkornsmel; Den hvide hvede mel som gør, at bagværket stadig er lyst samtidig med, at der er gode fibre fra fuldkornsmelet.
Dejlige julesmage
Jeg er helt tosset med syltet appelsinskal, som er en rigtig julesmag for mig, så det er der selvfølgelig i mine Julesnurrer. Det samme gælder marcipan; En skøn julesag. Dertil lidt vanilje i og nødder på toppen og vupti: Julesnurreenglene synger.
Og det der syltet appelsinskal; Man kan selvfølgelig lave det selv, men personligt køber jeg mig fra det, fx dem fra Dr. Oetker.
Psst!
Se i videoen under opskriftboksen hvordan du nemt snurrer dine Julesnurrer.
- 40 g gær
- 2½ dl mælk (ko- eller neutral soya-/havremælk)
- 80 g smør (ko eller Naturli Blok)
- 110 g hvid hvede mel (dette er et lyst fuldkornsmel)
- Ca. 370 g hvedemel
- 50 g sukker
- 1 god tsk kardemomme
- 2 tsk vaniljesukker
- ½ tsk groft salt
- 1 æg til pensling ELLER neutral soyadrik/havredrik
- 170 g marcipan, revet på den grove side af et rivejern
- 85 g smør, revet på den grove side af et rivejern
- 100 g syltet appelsinskal
- 2 tsk vaniljesukker
- Drys: Perlesukker (bedst) eller svensk perlesukker (pænest) samt hasselnøddeflager eller mandelflager
- Gæren udrøres i mælken.
- Tilsæt de øvrige ingredienser ~ hold lidt af hvedemelet tilbage til at begynde med. Rør dejen grundigt sammen og tilsæt mere mel efter behov. Det er dog vigtigt, at dejen ikke bliver tør, den skal være elastisk og lige akkurat ikke-klistrende.
- Lad dejen hvile i skålen og tildækket i stuetemperatur i 40 minutter.
- Mens dejen hviler laves fyldet: Alle ingredienserne til fyldet røres sammen med håndmixer eller (gryde)ske.
- Når dejen har hvilet de 40 minutter, laves snurrerne:
- Del dejen i to lige store dele og rul hver del ud på hvert sit stykke bagepapir til kvadrater på 30 x 30 cm.
- Smør fyldet ud på den ene dej og læg den anden dej ovenpå (se video).
- Skær dejen ud i 12 strimler.
- Hver strimmel snurres (se video) ~ ikke for "løst" ~ og lægges på en bagepapirsbeklædt bageplade. Alle 12 snurrer kan godt være på en enkelt bageplade.
- Når alle 12 snurrer er lavet tildækkes bagepladen med snurrerne på og snurrerne hviler 40 minutter.
- Pensl og drys topping på snurrerne.
- Snurrerne bages i ovnen på 200 grader alm. ovnvarme i ca. 11-14 minutter ~ de er færdige, når de er let gyldne i bunden og på toppen.