Der skal også være plads til kage, ik’. Jeg nørder med både at finde og at opfinde sundere alternativer til de traditionelle kager. Jeg har en udpræget sød tand, men vil gerne byde min krop kager, der ikke indeholder meget store mængder fedt og sukker. De “sundere” kager er sundere i den forstand, at de fedtkilder der er i, indeholder næring i form af det gode umættede fedt samt blandt andet fibre. Det betyder ikke, at kalorieindholdet i sundere kager ikke kan ligge i den høje ende, så det handler selvfølgelig stadig om at tænke over i hvilken mængde, man indtager også de sundere kager. Men hos mig er det altså slut med forbudt!
Denne snickerskage kan jeg ikke selv tage æren for. Maria er ophavskvinden til opskriften, hende kan du finde både på hendes blog og på Instagram.
Karamellen på kagen er min tilføjelse og fundet hos Anna, aka groedgrisen ovre på Instagram og på hendes blog. Og det er ikke dårligt, skulle jeg hilse og sige. Kagen kan dog sagtens laves uden karamellen, da smager den også rigtig dejligt.
- 50 g mandler
- 50 g havregryn
- 2 æg
- 1 tsk. vanillesukker
- 1 tsk. bagepulver
- Et nip salt
- 1 moden banan
- 1 spsk kokosolie
- 10 udstenede dadler (de bløde fra papæske)
- 2 spsk. peanutbutter
- 50 g kokosolie
- 50 g peanutbutter
- 100 g sirup af ønsket type, jeg bruger salted caramel zero topping fra Bodylab
- ½ tsk havsalt
- 100 g mørk chokolade
- 150 g saltede peanuts
- Opvarm ovnen på 175 grader varmluft.
- Mal mandler og havregryn sammen til mel i en minihakker.
- Pisk æggene til en luftig masse i en skål.
- Vend mandelmel, havremel, vanillesukker, bagepulver og salt i æggemassen.
- Blend bananen sammen med kokosolie, dadler og peanutbutter i minihakkeren og rør det sammen med de øvrige ingredienser i skålen.
- Kom dejen i en form (str. 20 x 20 cm eller tilsvarende), smør formen med lidt kokosolie/smør.
- Bag kagen i midten af ovnen i ca. 15 minutter. Kagen er færdig, når den er lidt gylden og gennembagt.
- Kagen afkøles helt, inden karamel og peanuts-choko-toppingen kommes på.
- Alle ingredienserne køres til en jævn og cremet masse i en minihakker. Sæt karamellen i køleskab, så den bliver lidt fastere, inden den kommes på kagen.
- Smelt chokoladen og vend peanutsene grundigt i.
- Saltkaramellen fordeles over hele kagen, hvorefter peanuts-choko-toppingen fordeles ovenpå karamellen.
- Afkøl lidt, evt. i køleskab, så karamellen og chokoladen sætter sig.