Efterår er græskar, rødkål, nødder, brændte farver, fyldig mad og hygge. Alle disse kriterier opfylder denne ret; En fyldig græskarsalat med cashewnødder.
Kan en salat være fyldig og mættende?
Ja da! Den skal i så fald indeholde mættende elementer som korn, protein, grove grøntsager og noget af det gode fedt. Igen kriterier som denne salat opfylder.
Hør bare her:
Korn: Ris ~ jeg har brugt sorte ris, men man kan også bruge røde ris. Og quinoa ~ jeg har brugt hvid quinoa, men der er frit farve-valg
Protein: Linser ~ enten sorte linser eller delikatesselinser, fordi disse to typer dels er virkelig flotte, og fordi de har form og bid
Groft grønt: Rød spidskål. Fordi den er så smuk i farven, og jeg er vild med sprødheden
Derudover har jeg brugt efterårskrydderurten numero uno (hvis du spørger mig): Frisk timian. Og køb her gerne dem med bløde stilke der står i potte med jord, der kan man bruge både blade og stilk.
Og så selvfølgelig græskar. Store, bagte chunks af græskar. Med skræl, selvfølgelig. Øj, det er så godt.
Nødderne i denne salat er så ikke lige helt efterårstypiske, men giv dem alligevel en chance, ik? Ristede, saltede cashewnødder. Det er på en eller anden måde bare virkelig godt sammen med græskar (og vil man hellere have en lidt mere efterårsagtig nød i salaten, kan man udskifte cashewnødderne med hasselnødder).
Men skal vi egentlig ikke bare komme i gang med salaten?
Det tror jeg nok, vi skal.
Men lige det sidste, inden vi gør det, så lad mig anbefale min græskarsalat med quinoa og perlebyg. Den er også go’.
- 1 medium hokkaidogræskar
- 1 dl sorte ris + 2½ dl vand + ½ tsk havsalt
- 1 dl hvid quinoa + 3 dl vand + ½ tsk havsalt
- 1 dåse sorte linser (= 240 g kogte linser)
- 175 g rød spidskål
- 75 g frisk spinat
- 75 g syltet rødløg
- 2 håndfulde frisk timian + lidt til topping ved servering
- 1 - 1½ spsk olivenolie
- Saft af ½ citron
- 1 tsk havsalt
- 1 tsk groft sort peber
- Ristede saltede cashewnødder
- Et drys frisk timian
- Sæt ris og quinoa til at koge i hver sin gryde. De skal begge småsimre med låg på gryden. Risene skal koge 55 minutter. Quionaen skal koge 10 min. Hæld evt. overskydende vand grundigt fra efter kogning. Ris og quinoa afkøles helt eller delvist, inden de bruges i salaten.
- Tænd ovnen på 225 grader varmluft og lad den varme helt op.
- Mens ovnen opvarmer ordnes græskarret: Kernerne fjernes og græskarret skæres ud i grove men dog mundrette stykker med skræl på. Vær opmærksom på, at græskar "skrumper" under bagning, så skær ikke stykkerne for små. Det er meningen, de skal være grove i salaten.
- Læg græskarstykkerne på en bagepapirsbeklædt bageplade og bag dem i ovnen i ca. 25 minutter, til de er møre. De må gerne få noget farve. Efter endt bagning afkøles græskarstykkerne helt eller delvist, inden de bruges i salaten.
- Imens ordnes resten af ingredienserne:
- ~ Spidskål skæres i tynde strimler.
- ~ Spinat skæres meget groft.
- ~ Syltet rødløg skæres meget groft.
- ~ Frisk timian skæres semi-fint (men ikke alt for fint).
- ~ Cashewnødder ristes på en tør pande til de har fået farve.
- ~ Citronen presses.
- Alle salatens elementer vendes sammen, vær lidt forsigtig, så græskarstykkerne ikke går i stykker. Drys med cashews og lidt frisk timian. Server fx med godt brød til.